Zdravlje
Može li nošenje kirurške maske spriječiti širenje virusa?
www.profimedia.hr

Kirurška maska uskoro bi mogla postati 'modni detalj' - sve je više ljudi koji je nose u javnosti iz straha da se ne zaraze virusom

Maska preko nosa i usta sve je češći prizor na ulicama, najčešće ju nose stanovnici Kine - zbog zagađenog zraka, a u posljednje vrijeme i korona virusa koji brine zdravstvene djelatnike diljem svijeta. No, virolozi su skeptični po pitanju učinkovitosti kirurške maske kod virusa koji se šire zrakom.

"Nošenje kirurške maske u javnosti nije učinkovit način zaštite od virusa i bakterija koji se prenose zrakom", kaže dr. David Carrington sa Sveučilišta St. George's za BBC, no dodaje kako bi te maske mogle smanjiti rzik od zaraze virusom putem kihanja i kašljanja te preko ruku, odnosno dodirivanjem usta rukama.

Preporučeno za tebe

Simptomi gripe i prehlade - kako ćete znati razliku?

(FOTO: Pexels)

Dr. Connor Bamford sa Instituta za eksperimentalnu medicinu pri Queen's University Belfast kaže kako je provođenje osnovnih higijenskih mjera puno učinkovitije od kirurške maske.

"Pokrivanje usta kada kišemo i kašljemo, pranje ruku i izbjegavanje doticanja usta rukama uvelike smanjuje rizik od bilo kakve zaraze i respiratornih virusa", objašnjava dr. Bamford za BBC.

Običan virus koji je gotovo svatko imao, uzrokuje celijakliju?

"Iako vlada mišljenje da nas nošenje kirurške maske u javnosti čuva od virusa, dokaza za to nema. Kirurška maska ima svoju ulogu u kirurškoj sali", jasno će dr. Bamford.

Najbolji načini da se zaštitimo virusa poput gripe jesu:

  • redovito pranje ruku s toplom vodom i sapunom
  • izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama
  • održavanje odgovarajuće tjelesne težine i zdrav način života
  • raznovrsna prehrana bogata nutrijentima

Reci što misliš!