Ostani doma
Zdravlje
Pedijatrica Lesar savjetuje kako zašititi dijete od gripe, a ukoliko je već oboljelo, kako ga liječiti
www.profimedia.hr

Sve je više oboljelih od gripe, a među zaraženima ima i puno djece. Kako smanjiti rizik od zaraze, ali i što učiniti ako je dijete već oboljelo, pitali smo pedijatricu Tatjanu Lesar

 

"Gripa je akutna zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, ali i rukama te igračkama ukoliko su kontaminirane. Virus može preživjeti na zraku i na predmetima oko jedan sat", kaže liječnica iz Poliklinike za dječje bolesti Helena, u čijoj je ordinaciji ovih dana veća gužva, no inače. Doba je godine u kojem su virusi gripe i prehlade najaktivniji.

U početku je teško razlikovati radi li se o gripi ili bakterijskoj infekciji dišnih puteva, kaže pedijatrica, no kako dani prolaze, simptomi postaju sve jasniji.

Pedijatrica Lesar otkriva kako smanjiti upotrebu antibiotika

"Glavni znakovi gripe su visoka temperatura kroz više dana, slabost, klonulost, bolovi u mišićima cijelog tijela, šmrcanje, kašljanje te ponekad grlobolja i glavobolja. Bolesnik je zarazan već dva dana prije pojave simptoma, a ostaje zarazan i do sedam dana", upozorava dr. Lesar i savjetuje kako smanjiti rizik od zaraze. 

(FOTO: Pexels)

  • 5 koraka koje treba poduzeti kako bismo smanjili mogućnost razvoja gripe kod djeteta: 

- izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe
- redovito perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi
- provodite uravnoteženu prehranu
- boravite na svježem zraku
- osigurajte djetetu dovoljno odmora

"Cijepljenje protiv gripe osigurava visoku zaštitu. Ukoliko se radi o djetetu mlađem od devet godina koje se prvi puta cijepi, potrebne su dvije doze u razmaku od mjesec dana. Ostali se cijepe jednokratno", dodaje pedijatrica.

No, što učiniti ako dijete oboli od gripe? 

"Ukoliko dijete oboli od gripe preporuča se provoditi simptomatsko liječenje, a to uključuje skidanje temperature lijekovima protiv temperature, provođenje toalete nosa fiziološkom/morskom otopinom te po potrebi hipertoničnim otopinama i/ili dekongestivima. Potrebno je unositi dovoljno tekućine i mirovati", zaključuje dr. Lesar. 
 

Reci što misliš!