Ostani doma
Zdravlje
Čuvajte srce: Zdravlje se čuva i drugim navikama osim prehranom i vježbanjem
www.profimedia.hr

Liječnik John P. Higgins objasnio je koje četiri strategije će vaše srce održati u odličnom zdravstvenom stanju

Jedite zdravo, vježbajte redovito i ne pušite - to su provjereni načini za održavanje zdravlja u vrhunskoj formi. Ali osim povrća i trčanja u teretani postoje i druge preventivne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti povezanih sa srcem.

Liječnik John P. Higgins, sportski kardiolog i profesor na Medicinskom fakultetu McGovern u Houstonu objasnio je koje četiri strategije će vaše srce održati u odličnom zdravstvenom stanju:

1. Oralna higijena

Naravno, pranje zuba i čišćenjem koncem su važni kako bi se spriječio loš zadah i karijes, ali ove zdrave navike mogu biti korisne i za vaše srce. "Istraživanje pokazuju da pranje zuba dva puta dnevno najmanje dvije minute može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti“, kaže dr. Higgins. Doista, studija iz prosinca 2019. objavljena u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju utvrdila je povezanost između pravilne oralne higijene i smanjene vjerojatnosti atrijske fibrilacije i zatajenja srca.

Znanstvenici su došli do teorije da loša oralna higijena može dovesti do pojave bakterija u krvotoku, infekcija i upala što je osnova srčanih bolesti. 

2. Ne izbjegavajte spavanje

Ako ne spavate dovoljno može doći do oštećenja srca. "Manjak sna, ali i nekvaliteta povezani su s pretilnošću, nezdravim prehrambenim izborima, dijabetesom, povišenim kolesterolom i visokim tlakom koji su faktori rizika za moždani udar i bolest koronarnih arterija", kaže dr. Higgins te dodaje da bi odrasli trebali spavati sedam do devet sati.

(Foto: Profimedia.hr)

"Praćenje prirodnog cirkadijskog ritma također je važno", kaže dalje. Ako se borite sa spavanjem pokušajte doći do ujednačenog ritma, što znači da idete u krevet u isto vrijeme i budite se u isto vrijeme.

3. Smijte se

Izgleda da je smijeh doista najbolji lijek, pogotovo kada je u pitanju održavanje zdravog srca. "Smijeh je povezan s poboljšanom funkcijom krvožilnog sustava i nižim krvnim tlakom. Plus istraživanja pokazuju da smijeh može smanjiti upalu arterija, povećati dobar kolesterol i smanjiti hormone stresa", kaže dr. Higgins.

Upravljanje stresom je posebno važno kada je u pitanju zdravlje. To je zato što kronični stres može povisiti krvni tlak i razinu kolesterola, što zauzvrat povećava vaše izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti, objasnilo je Američko udruženje za srce

4. Nabavite kućnog ljubimca

Osim što su divni i zabavni, četveronožni krzneni prijatelji također mogu poboljšati vaše zdravlje srca. Doista, ljudi koji imaju kućne ljubimce kažu da se osjećaju sretnijima, a vjerojatno manje puše ili imaju dijabetes, kaže dr. Higgins. Konkretno, vlasnici pasa dulje žive i bolje se nose sa srčanim ili moždanim udarom.

Dr. Higgins također ukazuje na druga istraživanja koja su povezala kućne ljubimce s nižim krvnim tlakom. To je vjerojatno zato što puno šetaju, pa su i fizički aktivniji i imaju veći broj koraka. Osim toga, psi pružaju socijalnu podršku i pomažu u ublažavanju usamljenosti, što sve doprinosi općem dobrom zdravlju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!