Zdravlje
Kako vitamin D može pomoći žena s bolovima u donjem dijelu leđa?
Thinkstock

Prethodna istraživanja povezala su nižu razinu estrogena, simptom menopauze i postmenopauze, s degeneracijom diska

Bol u donjem dijelu leđa jedan je od najčešćih zdravstvenih problema starije populacije. Problemi mogu dovesti do invalidnosti, pa čak i smrti, no čini se da simptomi pogađaju više žene nego muškarce, piše Mindbodygreen. Novo istraživanje koje je provelo Sjevernoameričko društvo za menopauzu (NAMS) utvrdilo je da nedostatak vitamina D može biti uzrok.

Istraživanje objavljeno u časopisu Menopause otkrilo je žene u menopauzi imaju veći rizik od nedostatka vitamina D što može povećati bol u donjem dijelu leđa i rezultirati degenerativnom bolesti diska. Degenerativna bolest diska je mišićno-koštana bolest koja se javlja kada diskovi između kralježaka počnu gubiti središnji dio. Dolazi do trenja koje može stvoriti intenzivne periode boli.

Kako vitamin D pomaže?

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij koji, kao što svi znamo, stvara jake kosti. Ali uz održavanje zdrave razine kalcija, vitamin D održava i koncentraciju fosfora u normalnim granicama zbog čega kosti ostaju mineralizirane odnosno jake.

Prethodna istraživanja povezala su nižu razinu estrogena, simptom menopauze i postmenopauze, s degeneracijom diska, ali ove se istraživanje usredotočilo na ulogu vitamina D. Sudjelovalo je 232 žene koje su prosječno imale 65 godina. Analizirali su ovu zanimljivu vezu. 

"Iako ne trebaju sve žene dodatak u obliku vitamina D, ovo znači koliko je važno paziti na nedostatak vitamina D", rekao je Faubion. Također vrlo je važno paziti na pravilno kretanje i vježbanje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!