Ostani doma
Zdravlje
Stručnjaci tvrde: Ovo je najbolja temperatura za spavanje
Pexels

Ako imate problema sa spavanjem, osim na prehranu i tjelovježbu, treba obratiti pažnju i na temperaturu prostorije u kojoj spavate

Teško je zaspati ako nam je prevruće, no temperaturu ipak nikada nećemo smatrati bitnim faktorom kvalitete spavanja, a to je pogrešno.

Isto tako, pogrešno je ako mislimo da se za spavanje trebamo ušuškati, da nam bude ugodno toplo. Kada se bliži vrijeme spavanja, naša tijela počinju se hladiti, temperatura pada za otprilike dva stupnja kako bi se doveli u stanje za spavanje.

Spavanje u hladnijoj prostoriji pomoći će održavati nižu temperaturu tijela, što će rezultirati kvalitetnijim, dubljim i duljim snom.

(FOTO: Pexels)

Prema američkim stručnjacima za spavanje, a kako prenosi Yahoo Lifestyle, najbolja temperatura za kvalitetan san je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Najneprikladnija temperatura nije definirana, no njome se smatra svaka pri kojoj osjećate da vam je vruće jer je u takvim uvjetima vrlo teško zaspati i spavati bez buđenja do jutra.

Danas grijemo spavaće sobe, što nekada nije bio običaj. Prije su ljudi spavali u hladnim sobama i bilo bi dobro ugledati se na njih. Ukoliko spavate u istoj prostoriji u kojoj boravite tijekom dana, prije spavanja ju prozračite i rashladite i naravno, ugasite grijanje.

Osim temperature sobe, za bolji san trebalo bi voditi računa o tome što večeramo - savjetuju se laganiji obroci ili preskakanje večere te nikako stimulansi poput kofeina - kavu ne bi trebalo piti u poslijepodnevnim satima i navečer, a trebalo bi izbjegavati i šećer i alkohol.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!