Ostani doma
Zdravlje
Ne možete se oduprijeti napasti zvanoj šećer? Možda ne spavate dovoljno
Pexels

Rafinirani šećer je danas jednako omražen kao i cigarete. Ne pripisuje mu se niti jedna pozitivna karakteristika. Čak se jednako teško odviknuti od šećera kao i od cigareta

Teško je izbaciti šećer iz prehrane, no moguće je. Ukoliko usprkos jakoj volji i dalje žudite za slasticama te ne možete odoljeti čokoladi ili kolačima, možda treba potražiti odgovor na drugom mjestu.

Lako je moguće da problem ne leži u vašoj volji, već u krevetu. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia otkrili su da manjak sna može pojačati želju za slatkim. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u Journal of the American Heart Association. 

U studiji koja je trajala godinu dana sudjelovalo je skoro 500 žena u dobi od 20 do 76 godina. Znanstvenici su proučavali vezu između njihovih prehrambenih navika i navika spavanja. Pokazalo se da što manje i lošije spavaju to više dodanih šećera, zasićenih masnoća i kofeina konzumiraju. 

(FOTO: Pexels)

"Danas radimo do kasnih sati, prekasno večeramo i zanemarujemo važnost sna", kaže za CNN dr. Brooke Aggarwal, autor ove studije i profesor medicinskih znanosti na veučilištu Columbia. "Naša studija ukazuje na važnost kvalitetnog sna za cijeli organizam i za tjelesnu težinu, koja kada je primjerena, prevenira bolesti srca, osobito kod žena", dodaje dr. Aggarwal.

Trećina ispitanica imala je loš san ili neku vrstu nesanice. Gotovo ih je 30 posto spavalo premalo, odnosno manje od sedam sati na noć, a 25 posto ih se, osim što je spavalo premalo, borilo s nesanicom. U prosjeku, žene koje su patile od nesanice i one koje su spavale premalo, tijekom dana su unijele 500 do 800 kalorija više od žena koje su dobro spavale. 

"Ranije studije pokazale su da uslijed lošeg spavanja tijelo pojačano proizvodi hormon gladi", kaže. dr Aggarwal za spomenuti portal. Insomnija može utjecati na hipokampus, regiju u mozgu koja upravlja unosom hrane. 

Voditelj studije dr. Aggarwal upozorava da je kod žena veći rizik za poremećaje spavanja zbog nekoliko faktora među kojima su vodeći hormonalne promjene nakon trudnoće i u perimenupauzi te u menopauzi. Kao što smo spomenuli, loš san može dovesti do razvoja pretilosti što posljedično ima poguban utjecaj na srce i krvne žile. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!