Ostani doma
Zdravlje
Studija pokazala: Orasi su najbolji za prevenciju starenja
Pexels

Orašasti plodovi vrlo su hranjivi i usprkos kalorijama koje sadrže preporučuje se jesti ih svakodnevno

Orašasti plodovi izuzetno su zdravi jer obiluju esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima, osobito vitaminom E i ostalim važnim nutrijentima.

Istraživanje provedeno u SAD-u na više od 34.000 žena u njihovim kasnim 50-ima i ranim 60-ima pokazalo je da postoji uska poveznica između oraha i usporavanja starenja. Sve ispitanice trebale su odgovoriti na pitanja o prehrani, tjelesnom zdravlju i pamćenju.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Njih 16 posto nije imalo nikakvih zdravstvenih problema , a pokazalo se da su jele u prosijeku dvije porcije oraha dnevno što je i više nego dovoljno da očuva zdravlje mozga i vitalnost. 

(FOTO: Pexels)

Ranije je dokazano da orasi također pomažu rad crijeva, a zdrava probava i dobar mikrobiom znače jak imunitet, piše portal Mbg.

S obzirom da se ljudski vijek produljuje bitno je održati vitalnost što dulje, odnosno starjeti zdravo, a ključna stavka zdravog starenja je prehrana. Kvalitetna prehrana sastoji se od sezonskog i lokalnog voća i povrća, najbolje organskog, domaćeg mesa i jaja te orašastih plodova i žitarica. Važno je da je raznolika i da se jede umjereno.

Preporuča se svakodnevno jesti orahe koji, ne samo da će utažiti glad, već će i čuvati zdravlje mozga, srca i krvnih žila. Osim prehrane, bitna je i svakodnevna rekreacija. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!