Zdravlje / Fitness
5 dobrobiti vježbi za trup, a ne radi se o trbuhu
www.profimedia.hr

Kad ljudi vježbaju snagu i trup uvijek su usredotočeni na 'ravan trbuh', ali te vježbe donose puno više dobrobiti za tijelo i cjelokupno zdravlje

Sve je u našem tijelu doslovno povezano s trupom. Dobra vijest je da za jačanje ovog dijela tijela ne treba raditi tisuću trbušnjaka nego se treba usredotočiti na fokusirano vježbanje te stvaranje stabilnosti i snage što može smanjiti ozljede, ali i pridonijeti učinkovitom disanju. 

Evo pet dobrih razloga zašto se treba usredotočiti na trup, a nemaju nikakve veze s trbušnim mišića:

1. Pojačna svijest o tijelu

Dok jačate svoj trup počinjete stvarati "prostor" u svom tijelu, poboljšavate držanje i postajete svjesni i usklađeni s načinom na koji se vaše tijelo kreće. Način na koji sjedite, stojite i obavljate svakodnevne zadatke poboljšat će kvalitetu svakodnevnog života.

2. Smanjivanje boli

Vezana vijest

Monika Imerović
pripreme za ljetoVježbajte s Monikom Imerović: Pripremite stražnjicu za ljeto

Ako ste ikada osjetili bolove u leđima, vratu, kukovima ili koljenu trebate znati da ta bol može biti povezana sa slabim i neuravnotežnim trupom. Zato je izuzetno važno biti svjestan ne samo da treba vježbati, nego i način na koji se radi. Važno je uključiti sve mišiće na pravilan način. Imajte na umu da te vježbe uključuju sve, od zdjelice do vrha trupa, a vrlo je važno ne opterećivati donji dio leđa. 

3. Područje zdjelice

Ojačano područje zdjeličnog dna nevjerojatno je važno za zdravlje, muško i žensko. Kod žena jačanje dna zdjelice može spriječiti inkotenciju i druge probleme. Jaki zdjelični mišići mogu pomoći kod ukupne snage trupa, eliminrati bolove u u leđima i vratu, poboljšati držanje tijela i povećati zadovoljstvo tijekom seksa. 

4. Prevencija ozljeda

Uključivanje sigurnih i učinkovitih osnovnih vježbi u vašu dnevnu rutinu može koristiti cijelom tijelu. Mnoge ozljede nastaju zbog slabosti, neusklađenosti, nestabilnosti i kompresije između kostiju. Na primjer, mnoge ozljede koljena rezultat su onoga što se događa u zdjelici. Kada ojačate svoj trup i stvorite ravnotežu možete čak i eliminirati bolove u koljenu i spriječiti neugodne ozljede. To vrijedi i za druge ozljede jer je sve u vašem tijelu povezano s trupom.

(Foto: Pixabay)

5. Bolje disanje

Učinkovito disanje je nešto što često zaboravljamo i čemu ne pridajemo dovoljno pozornosti. Kada dišete dublje i s pažnjom, to vam može omogućiti pristup dubljim slojevima mišića, uključujući aktiviranje dna zdjelice. Uz svaki dah probajte se povezati dublje povezati što znači da trebate usporiti i povezati pokret s disanjem.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!