Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Čini li razliku famoznih 10.000 koraka dnevno?
Pexels

U posljednje vrijeme svi brojimo korake i sretni smo kad na kraju dana nakupimo 10.000, količinu koju je još 60-ih godina prošlog stoljeća preporučio tvorac pedometra dr. Yoshiro Hatano svima koji žele održati pristojnu kondiciju. 

Računa li se hodanje kao tjelovježba?

Studija objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exericse pozabavila se traženjem odgovora na pitanje koliko zapravo znači našem organizmu tih 10.000 koraka.

(FOTO: Pixabay)

Znanstvenici su analizirali podatke gotovo 3,400 osoba i zaključili da oni koji hodaju brže imaju iste rezultate (niži indeks tjeesne mase i uži struk) kao i oni koji hodaju više. 

Nije dovoljno napraviti 10.000 koraka na dan, tvrdi stručnjak

Broj koraka je važan, no bitnije je od brojanja koraka obratiti pozornost na brzinu, poručuju stručnjaci. Čak i 20 minuta brzog hodanja u pauzi za ručak čini razliku. Ako ne znate kako početi, jedan od autora studije, John Schuna, za portal Well and Good preporučuje napraviti 100 koraka u minuti i to ponavljati kroz dan.

  • A zašto je dr. Hatano inzistirao na 10.000 koraka?

U vrijeme kada je dr. Hatano odredio 10.000 koraka, Japanci su u prosjeku dnevno radili 4000 koraka. Lijenik je izračunao da će 10.000 koraka sagorjeti dodatnih 500 kalorija te se posvetio podizanju svijesti o rekreaciji kod svojih sunarodnjaka. i promicanju zdravog načina života. 
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!