Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Uz pomoć ovih jednostavnih joga položaja poboljšajte držanje i spriječite bolove u kralježnici
www.profimedia.hr

S obzirom da danas vlada sjedilački način života, za koji je dokazano da je štetan jednako koliko i pušenje, tijelo pati te bismo trebali svakodnevno vježbati, odnosno opuštati ga

U većini naših uobičajenih svakodnevnih aktivnosti - sjedenja za stolom, za računalom, vožnje, čitanja, korištenja telefona i vožnje bicikla - naše tijelo savijeno je prema naprijed, zbog čega su vježbe ili asane u kojima se tijelo savija unatrag izuzetno bitne kao bismo poravili držanje.  Riječ je o tzv. backbendovima, a najpoznatiji među njiam su most, položaj zmije i pas prema gore. 

Vrste joge: odaberite jogu koja će iz vas izvući ono najbolje

Ljudsko tijelo je "stroj" koji se savršeno prilagođava uvjetima. Kroz život razvija se na način da bude optimalno efikasno u aktivnostima u kojima provodi najviše vremena. S obzirom da danas vlada sjedilački način života, za koji je dokazano da je štetan jednako koliko i pušenje, naše tijelo pati.

U pogledu držanja, dolazi do skraćivanja i zatezanja mišića u prednjem dijelu tijela te do produljenja i slabljenja mišića u stražnjem dijelu tijela. S obzirom na zdravlje dolazi do usporavanja cirkulacije u predjelu zdjelice, što kod žena može negativno djelovati na plodnost i hormonalni balans. 

Začinite seksualni život pomoću joge: 4 asane za jačanje libida

Povijamo leđa, dopuštamo glavi da pada prema naprijed i držimo bokove gotovo trajno djelomično savijenima. Dolazi do bolova u donjem dijelu leđa i vrata, boli između lopatica i kratkog, plitkog disanja, što znači da tijelo pati i od manjak kisika esencijalnog za zdravlje svih naših stanica. Kako bismo poboljšali držanje, a time i cjelokupno stanje organizma, preporučuju se već spomenuti backbendovi. 

Ovo su asane koje bi svakodnevno trebalo prakticirati

  • Poza zmije
  • Mali most
  • Pas porema gore

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!