Zdravlje / Fitness
Puno lakše od trbušnjaka - vakuumom do ravnog trbuha
www.profimedia.hr

Ovu vježbu možete iuzvoditi ujutro čim otvorite oči. Nije potrebno ustajati iz kreveta

Zvuči nevjerojatno, ali ravan trbuh i zanosan struk možete postići bez ijednog trbušnjaka, isključivo disanjem. Osim što je vježba jednostavna i ugodna, može se izvoditi bilo kada i bilo gdje - dok sjedite za računalom, stojite u redu na blagajni ili čekate u banci.

Riječ je o vježbi koja se zove vakuum trbuha. Aktivira dubinske mišiće trupa koji imaju puno veću ulogu od estetske, a ta je da drže stabilnom kralježnicu i preveniraju ozljede. Ova vježba nije ništa novo. Sastavni je dio joge, no može se raditi sama za sebe.

Predlažemo da ju za početak radite u ležećem položaju, po mogućnosti odmah čim se probudite. Lezite na leđa, savijte noge u koljenima, udahnite duboko, zadržite zrak koju sekundu pa izdahnite kroz usta do kraja, nastojeći da pupak "zalijepite" za kralježnicu. U stanju bez zraka (vakuumu) ostanite pet sekundi, osjetite kako su aktivni svi trbušni mišići te ponovno udahnite. Ponovite vježbu pet puta. Kako biste kontrolirali udah i izdah, položite ruke na trbuh.

Vježbu možete izvoditi i na koljenima. Položaj je isti kao kod vježbe mačka - krava, no ostajete u neutralnom položaju, udišete, zadržavate zrak par sekundi, izdišete do kraja, lagano podvijate trup i zadržavate položaj pet sekundi. Isto tako možete ju prakticirati u sjedećem položaju ili dok stojite. Bitno je dodati da se vakuum trbuha radi na prazan želudac, nikako nakon jela.

S vremenom povećavajte vrijeme u kojem ste bez zraka i broj ponavljanja.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!