Zdravlje / Fitness
Ove dvije stvari ključne su za stvaranje dobrih navika
Pixabay

Stalno sami sebi govorite da ćete sutra početi vježbati i to sutra nikako da dođe? Znanstvenici su otkrili na koji način usvojiti zdrave navike

Nerijetko je veći izazov pronaći vrijeme u danu za trening, nego ga odraditi. Tako je i sa svim drugim zdravim navikama. Studija objavljena u časopisu Obsesity pokazala je da je najlakši način za mijenjanje navika, djelovati po tom pitanju odmah  jutro.

To bi značilo da ukoliko želite početi vježbati, ustanite ranije i odradite trening odmah ujutro. Voditelj istraživanja Dale Bond i njegov tim proučavali su navike i karakter 375-ero ispitanika - riječ je o ljudima koji su izgubili 15-ak kilograma i uspjeli cijelu godinu održavati novu težinu.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Pokazalo se da su većini zajedničke dvije stvari:

  • Njih 61 posto vježba uvijek u isto vrijeme
  • Gotovo polovica, 47,8 posto, svoje treninge odrađuje u rano jutro. 

(FOTO: Pexels)

Usvajanje navike redovitog vježbanja puno će ići lakše ako će to biti prva aktivnost koju ćete činiti ujutro. Automatizam je druga bitna stavka, a u ovom slučaju to znači - izvući se iz kreveta i uskočiti u tenisice još sneni, dok mozak još nije potpuno aktivan. 

Zašto ljudi iznad 40. misle da su prestari za trčanje? To je savršeno vrijeme za početak

Najvažnija stvar u formiranju navika je rutina. Ako i ne možete vježbati odmah ujutro, vježbajte bilo kada kasnije u danu, no neka bude u isto vrijeme. Bit će vam puno lakše. Rutina je ključ svega.

6 toksičnih navika koje vam svakodnevno kradu sreću

"Primjerice, konstantnim treninzima odmah nakon posla, odlazak s posla spojit će se s odlaskom na trening", objašnjava autor studije. Takva se vrsta konzistentnosti naziva temeljnom - psihički napor je minimalan - ne trebate se svaki put iznova motivirati, obraćati pažnju na aktivnost i trud da se organizirate i odradite ju. Odlaskom na trening odmah nakon posla ispunjena su oba uvjeta za stvaranje navika - automatizam i rutina.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!