Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Znanstvenici otkrili kako nam omiljena glazba pomaže u tjelovježbi
Pixabay

Ne kaže se uzalud da je glazba jedina legalna 'droga' za poboljšanje učinkovitosti vježbanja

Čini se kako nam naša omiljena playlista za vježbanje može donijeti mnogo više od same motivacije.

Australski znanstvenici napravili su pregled 139 studija o utjecaju glazbe na tjelovježbu i objasnili kako ona utječe na učinkovitost, unos kisika i samo uživanje u vježbanju. U studije je bilo uključeno gotovo 3600 ispitanika, a najstarije istraživanje provedeno je čak 1911. godine. 

Osim što nam pomaže da se za vrijeme tjelovježbe osjećamo motivirano, dokazano je da nam glazba pomaže i u kontroli potrošnje kisika, smanjuje osjećaj umora i povećava učinkovitost samog vježbanja.

(FOTO: pexels)

Kakvu glazbu bi trebali slušati tijekom tjelovježbe?

Znanstvenici tvrde kako odabir glazbe ovisi o onome što želimo postići. Ako se radi o aktivnostima kojima želimo poboljšati izdržljivost, kao što je na primjer trčanje, glazba bi trebala biti sporijeg tempa kako bi nam održala nizak broj otkucaja srca. Ako se pak radi o vježbama visokog intenziteta, glazba bi trebala biti bržeg tempa. 

Ako tražite inspiraciju što slušati za vrijeme tjelovježbe, glazbeni streaming servis Spotify objavio je listu najpopularnijih skladbi koje su se našle na playlistama za vježbanje. Najslušanija je Eminemova pjesma 'Till I Collapse', a u stopu ju prati pjesma Ed Sheerana i Justina Biebera 'I Don't Care'. Na listi se nalaze i pjesme 'Dance Monkey' Tones ans I i 'If I Can''t Have You' Shawna Mendesa. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!