Zdravlje / Fitness
Znanstvenci pronašli zamjenu za vježbanje?
Pexels

Što biste rekli kada bismo vam otkrili da možete biti zdravi, jaki i vitki, a da ne maknete malim prstom?


Tjelovježba je oduvijek smatrana temeljem zdravog načina života, no i najpredanijim rekreativcima među nama često se teško natjerati na trening. No, što ako suze, znoj i upale mišića može zamijeniti prah ili tableta i pritom još prirodna? 

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan proučavali su prirodni protein sestrin i otkrili da na miševe ima isti učinak kao tjelovježba. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Ovaj pronalazak mogao bi istraživače približiti otkriću terapije protiv propadanja mišića, što je prirodan proces starenja, ali i posljedica određenih bolesti. Sestrin se prirodno stvara u mišićima tijekom vježbanja. Blagotvorni učinci sestrina na organizam su više od same izdržljivosti, koja je glavan posljedica fizičkog napora.

(FOTO: Pexels)

Prema istraživanju, miševima bez sestrina nedostajao je aerobni kapacitet, poboljšano disanje i sagorijevanje masti, što je obično povezano s vježbanjem. Protein je djelovao sa spomenutim biološkim aktivnostima uključujući ili isključujući različite metaboličke procese, a isti takav učinak na organizam ima i vježbanje.

Iako sestrin još uvijek nije dostupan u obliku suplementa, znanstvenici se nadaju da će jednog dana pronaći način kako ga pretvore u suplement ili pronađu zamjenu koja će funkcionirati jednako na organizma. Dotad se ipak moramo osloniti na suze i znoj, želimo li zdravije živjeti. Studija je objavljena na portalu Nature.com.

 

Reci što misliš!