Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Ivan Brkljačić: Kako pronaći najboljeg trenera za sebe
Goran Horvatinec

Ukoliko je netko uložio više novca u marketing, ne znači da je dobar trener. Baš suprotno, možda na taj način prikriva vlastite nedostatke

Početak je godine, želja za promjenom je najveća. Vrijeme je da deponiji masnog tkiva u obliku francuske salate i odojka napuste naše tijelo. Hlače su tijesne, trbuh se nazire preko majice. Ubrzo će doba kad to više nećemo moći prikrivati slojevitom, širokom odjećom i dugim rukavima. Trebamo početi danas. Ne, trebamo početi jučer! Ali problem je motivacija. Bezbroj puta smo počeli i odustajali. Rješenje se krije u dobrom treneru, no kako ga odabrati? Gdje pronaći nekoga kome ćemo povjeriti svoje zdravlje i slobodno vrijeme? Na Instagramu, Facebooku ili da pitamo nekoga tko ide u teretanu? Evo gdje tražiti i na što obratiti pozornost

  • Inicijalni kontakt

Prije početka transformacijskog procesa, bitno je sjesti s budućim trenerom (ili kandidatom) na kavu i razgovarati. Objasnite mu svoje planove i ciljeve. Osluškujte prihvaća li ideje i sugestije koje mu dajete. Prilagodba klijentu bitna je karakteristika svakog trenera jer dosta je onih koji rade „šablonski“ te rabe iste metode za svakog klijenta. Dobro znamo da je svatko od nas individua i pristup svakom klijentu treba biti specifičan. 

(FOTO: Goran Horvatinec)

  • Naobrazba

Puno je polemika oko ove teme. Budimo jasni kod jedne činjenice: fakultet je krovna institucija na kojemu studenti pri završetku dobivaju najvišu moguću kompetenciju. Naravno da sve ovisi o pojedincu - koliko će ulagati u svoje znanje i truditi se. Uz dužno poštovanje ostalim sistemima naobrazbe, fakultet je ipak institucija gdje budući treneri dobivaju fundamentalna znanja koja kasnije nadograđuju ovisno o vlastitoj ambiciji i želji za napredovanjem. 

  • Izgled 

Stara poslovica kaže: „Never trust a skinny cook“. Naravno da ta izreka ima svoje utemeljenje, no odlika dobrog trenera je prije svega prenošenje znanja. Trener koji odlično izgleda, a ne zna kako prenijeti znanje na svojeg klijenta, nije trener, već najobičniji vježbač. Nakon jednog ili više odrađenih ciklusa s osobnim trenerom, trebali biste već sami znati osnove i koncept treninga, pravilno izvođenje vježbi i aktivaciju mišića, znati prepoznati vlastite tjelesne signale, odnosno barem grubu strukturu transformacijskog procesa koji prolazite. 

Ivan Brkljačić otkrio nam je kako pravilno vježbati: Visoko intenzivni intervalni trening

  • Broj pratitelja

Podatak koji istovremeno govori i jako puno i jako malo. Varljivo je procjenjivati nečiju stručnu kompetenciju samo na račun podataka koji ne ovise isključivo o njemu/njoj. Ukoliko je netko uložio više novca u marketing, ne znači da je dobar trener. Baš suprotno, možda na taj način prikriva vlastite nedostatke. Dobar rad i rezultati govore bolje nego bilo koja reklama i objava. Tražite trenera da vam ispriča ili pokaže transformacije koje je postizao s prijašnjim klijentima. Utvrđivanje realnih cijeva jedan je od glavnih zadataka trenera. Klonite se onih koji obećavaju uspjeh preko noći.

(FOTO: Goran Horvatinec)

  • Procjena, a ne mjerenje

Odokativna metoda najjednostavnija je i najlošija metoda kojom se procjenjuje nečiji napredak ili stanje. Koristi li Vaš trener aparaturu kojom se razina treniranosti i stanje može brojčano vrednovati, odličan je znak da ste u pravim rukama. Ponovljena mjerenja i detaljno usmjeravanje je nastavak koji je potreban i logičan svakom dobrom treneru.

  • Specifični slučajevi

Bolna stanja, prijašnje ozlijede i postoperativna stanja specifični su slučajevi na koje se može izrazito pozitivno utjecati tjelovježbom. Realno je očekivati smanjenje i uklanjanje simptoma bolnih stanja, a ne nastajanje novih. Dobar trener implementirat će u trenažni proces, pored vaših želja, koje su mahom estetskog tipa, vježbe koje će smanjiti i ukloniti svakodnevne bolove i utjecati na loše navike. Ispravak loše posture i učenje kvalitetnog pokreta bit će osnova svakog treninga. Trener koji ignorira vašu bol ili nelagodu nije trener za vas. 

Ivan Brkljačić otkrio kako pravilno vježbati: Trening za jačanje nogu

  • Pristup

Metodičan pristup bitna je stavka svakog dobrog trenera. Ukoliko niste u mogućnosti izvesti određenu vježbu, ili vam je ista prejednostavna, trener treba imati rješenje i ponuditi adekvatnu zamjenu. Strpljenje i argumentacija realan su prikaz trenera koji barata znanjem i iskustvom. Vikanje na klijenta ili neodobravanje u bilo kojem pogledu jer nije zapamtio određenu vježbu, nedopustivo je u svakom slučaju.

  • I zadnje, ali također jako bitno

Trener koji voli svoj posao je osoba koja će uvijek davati maksimum. Takvom treneru najveća je nagrada vaša sreća i zadovoljstvo. To je nešto što se ne može glumiti ili se jako kratko može glumiti. Pravi entuzijast navest će vas da zavolite proces. Onaj tko to uspije - e taj je pravi trener!

Ivan Brkljačić magistar je kineziologije i doktorand na Kineziološkom fakultetu. S obzirom na svoju struku i dugogodišnje iskustvo prava je osoba za odgovor na pitanje o izboru trenera.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!