Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Zašto je vaša stražnjica i dalje ravna bez obzira na vježbanje?
Thinkstock

Ipak postoji način da oblikujete i povećate svoju stražnjicu bez obzira na genetiku. Ovi mišići važni su i zbog boljeg držanja

Radite beskonačno mnogo čučnjeva. Pokušali sve baš sve, plešete i vježbate uz žene koje imaju najzaobljeniju stražnjicu. Ipak unatoč svemu tome i dalje vaša stražnjica ne izgleda kao kod tih "drugih" žena.

"Istina je da izgled stražnjice ostaje djelomično izvan vaše kontrole", kaže Harley Pasternak, trener slavnih i Fitbit ambasador za Yahoo Lifestyle. "Genetika je najvažnija komponenta kada se radi o obliku i veličini stražnjice. Različite etničke skupine imaju određenu biološku predispoziciju za oblik ovog dijela tijela ili odnos između bokova i struka što će stražnjici dati određen izgled", dalje dodaje.

Pasternak također naglašava da način na koji ste koristili gluteus tijekom svog života također može diktirati razvoj vaše stražnjice. "Dakle, netko tko je kao dijete bio gimnastičar ima razvijenije mišiće, ili mu je lakše razviti mišiće kada odraste nego netko tko se nije bavio sportom", objašnjava.

Ipak, ovaj trener ima i dobre vijesti. Postoji način da oblikujete i povećate svoju stražnjicu bez obzira na genetiku. Osim što svatko voli da mu odjeća, a posebno traperice lijepo stoje, ovi mišići važni su i zbog boljeg držanja.

(Foto: Pexels)

Nemojte se oslanjati samo na vježbe za stražnjicu

Određene vježbe često povezujemo sa stražnjicom, ali zapravo rade i mišići donjeg dijela tijela koji obavljaju veći dio posla. "To je slučaj s osnovnim čučnjevima i radom nogu", kaže dalje. 

Umjesto toga, Pasternak preporučuje da se više fokusirate na jednostrano kretanje ili rad jedne strane tijela kako ne recimo ne bi prevladavali mišići nogu.

"Vaša stražnjica je uglavnom masnoća. To je činjenica", kaže dalje te dodaje da je zato potrebna kombinacija kardio vježbi i zdrave prehrane. "Redovito trčanje može skratiti tetive i uzrokovati odvajanje mišiće", dodaje. Umjesto toga odlučite se za sprint ili šetnju. Kod sprinta su koljena visoko, a kod šetnje je dulji korak što pogoduje ovim mišićima.

Manje sjedite, a više se istežite

Sjedenje, odnosno stavljanje cijele težine tijela na stražnjicu satima i satima svakog dana može promijeniti oblik, dalje objašnjava. "Sjedenje također skraćuje ili učvršćuje fleksore kuka što utječe na našu sposobnost da aktiviramo mišiće stražnjice i trup čak i kada ne sjedimo", objasnio je fizioterapeut David Reavy. Vrlo je važno redovito se istezati, osobito nakon dugog sjedenja za stolom. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!