Ostani doma
Zdravlje / Fitness
Koliko često i dugo biste trebali vježbati ako želite izgraditi mišiće?
Thinkstockphotos.com

Izgrađivanje mišića nije tako jednostastavno, nije to samo odlazak u teretanu nekoliko puta tjedno

Puno je faktora o kojima treba razmisliti dok pokušavate izgraditi mišiće - vježbe koje potiču rad određenih mišića, svakodnevno konzumiranje hrane za energiju i dovoljno sna kako bi tijelo moglo proizvesti hormon rasta. Ako se pitate koliko vremena trebate provesti u teretani, nema univerzalnog odgovora.

"Ovisi o tome kakav je vaš cilj", objasnila je Heather Milton, sportski psiholog, za PopSugar.

Izgrađivanje mišića nije tako jednostavno, nije to samo odlazak u teretanu nekoliko puta tjedno. "Za puno ljudi to može biti jako izazovno jer je važno puno faktora", kaže Milton. "Treba razmišljati o razini hormona, o tome kako radi krvožilni sustav u ravnoteži s endokrinim sustavom i svim hranjivim tvarima koje bi trebali povećati mišiće, rasporedu spavanja, vrstu vježbanja i kondicijskoj razini", nastavila je.

(Foto: Pexels)

Koliko često vježbati?

"Za nekoga tko je relativno neaktivan, znamo da može znatno biti na dobitku kada radi dva puta tjedno glavne mišićne skupine", kaže Heather. Trening snage dva puta tjedno za početnika dobro je polazište jer je to "minimalna efektivna doza". Pomoći će vam da se potpuno oporavite i spriječite ozljede. Umjesto da se tijekom vježbanja fokusirate na manje mišiće kao što su ramena, tricepsi i sl. Heather preporučuje da radite složene vježbe u sklopu kojih se rade glavne i velike skupine mišića koje stvaraju hormonalni odgovor za izgradnju mišića dok spavate.

"Kada radim s nekim aktivnijim, skloni smo pokušati se približiti vremenu od tri do četiri dana tjedno, pa bismo se možda i koncentrirali na određene mišićne skupine", rekla je Milton. Ovi programi omogućavaju više vremena za svaku mišićnu skupinu.

Da biste izgradili mišiće, ne morate se svakodnevno baviti intenzivnim treninzima. Morate osigurati da vaš program ima smisla s obzirom na vašu razinu kondicije i ciljeve. Ako niste sigurni gdje započeti s vježbanjem, razgovarajte sa stručnjacima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!