Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Ako ste ljubitelji banane, morate pročitati ovih 7 stvari o njoj. A još više, ako niste
Thinkstock

Banana se smatra superhranom zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i treba postati dio vaše svakodnevne prehrane

Vezana vijest

Gallileo
kuckati i mirisatiZnate li izabrati pravo voće i povrće? Pitali smo stručnjake da nam otkriju koji su plodovi najbolji za jelo

Banana je popularno tropsko voće, bogato hranjivim tvarima kojima se može liječiti brojne bolesti i stanja. Njezin plod se smatra superhranom zbog svojih nevjerojatnih ljekovitih svojstava i treba postati dio vaše svakodnevne prehrane.

Mogu vam pomoći u borbi protiv jutarnje mučnine, osteoporoze, depresije, dijabetesa i raka bubrega. Poznato je da poboljšavaju moždane funkcije. Donosimo vam 7 razloga zašto trebate jesti banane:

1. Prevencija raka bubrega

Preporučeno za tebe

Poboljšavaju apsorpciju kalcija u tijelu i spriječavaju nastanak bubrežnih kamenaca, što može spriječiti rak bubrega. Poboljšati će i vaše kosti i zube te vas zaštititi od makularne degeneracije, to jest degeneracije žute pjege koja uništava centralni vid.

2. Krvni tlak

Vezana vijest

Banana
SPRIJEČI I LIJEČIBanana - prirodni lijek protiv mamurluka!

Održavanje niske razine natrija važno je za snižavanje krvog tlaka, no jednako je važan unos kalija. Banane su bogate kalijem, a sadrže dobre razine proteina i dijetalnih vlakana.

3. Astma

Istraživanje koje je proveo Imperial College of London otkrilo je kako su djeca koja su jela samo jednu bananu dnevno imala 34% manje šanse za razvijanje astme.

4. Dijabetes

Studije su pokazale kako dijabetičari tipa 1 koji su na dijeti bogatoj vlaknima imaju nižu razinu glukoze u krvi, a dijabetičari tipa 2 takvom prehranom poboljšali su šećer u krvi, lipide i razinu inzulina. Jedna srednja banana ima oko tri grama vlakana.

Vezana vijest

banana
zagrizi radostSreća se krije na tanjuru: kada ste u 'banani' jedite banane i čokoladu!

5. Zdravlje srca

Vlakna, kalij, vitamin C i B6, koji se nalaze u banani, važna su podrška zdravlju srca. Jedenje banana povezano je s nižim rizikom od srčanog ili moždanog udara zbog visokog kalijem i niskog natrija.

6. Čine vas pametnijima

Banane poboljšavaju funkcije mozga, kao i kognitivne sposobnosti i sposobnost rasuđivanja. To se događa zbog bogatog sadržaja kalija koji je od vitalnog značaja za pravilne moždane funkcije.

7. Pomažu kod depresije

Dobre su u borbi protiv depresije zahvlajujući triptofanu, prethodniku neurotransmitera serotonina i melatonina, koji reguliraju raspoloženje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!