Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Hrana koja će vam dati dovoljno energije i razbuditi vas bolje i od kave
Thinkstock

Sva hrana dat će vam energiju, ali nisu sve namirnice jednake kad govorimo o njihovoj moći da vas razbude i daju vam energiju koja će potrajati cijeli dan

1. Jaja

Jaj nisu samo puna proteina. Žumanjak je bogat vitaminom B, koji je u velikoj mjeri odgovoran za pretvaranje hrane u energiju. Sadrže i mikronutrijent kolin, važan za potporu razine energije. Uz nedavno objavljeno istraživanje kako 90 posto ljudi unosi manje od preporučene količine kolina, jaja imaju važno mjesto u prehrani.

(FOTO: Thinkstock)

2. Tamna čokolada

Ako jedete čokoladu zbog energije, onda želite jesti onu s najvišim postotkom kakaa. Kakao sadrži nutrijente koji pomažu u borbi protiv stresa, povećavaju energiju i pomažu da se fokusirate. Tamna čokolada sadrži i malo kofeina, pa može pomoći da brzo povećate razinu energije.

3. Špinat i crveno meso

Željezo prenosi kisik po cijelom tijelu, dopuštajući organima da funkcioniraju učinkovito. Stoga, ako imate nisku razinu željeza, ustvari oduzimate kisik svojim stanicama. Važan je nutrijent koji dobivate kroz prehranu. Špinat je dobar izvor željeza, ali i zeleno lisnato povrće sadrži puno željeza koje se bolje apsorbira u tijelu. Crveno meso možda je i najbolji izbor, a ako ne jedete meso, pazite da unosite dovoljno vitamina C.

(FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

4. Voda 

Iako voda nije hrana unošenje dovoljno vode važno je zbog mnogo razloga, ali je energija glavni među njima. Ako se osjećate bezvoljno, velika je mogućnost da ste dehidrirali. Umor je vrlo čest simptom. Dobar prvi korak prema razbuđivanju i energiji jest da popijete vodu na prazan želudac i težite dovoljnom unosu vode tijekom dana.

5. Orašasto voće

Magnezij je četvrti najobilniji mineral u ljudskom tijelu i sadrži ga svakla stanica u tijelu.  Tijekom vježbe, potrebno je i do 20 posto više magnezija nego kada se odmarate. Brazilski oraščić, badem i indijski oraščić sadrže neke od najviših razina magnezija. Orašasti plodovi su također su bogati drugim hranjivim tvarima, uključujući zdrave masti i proteine, što ih čini vrlo zasitnim.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!