Zdravlje / Prehrana
Luk tjera suze na oči, tjera ljude od nas, ali i bolesti. Znate li koji je najzdraviji?
Thinkstock

Nedavna studija pokazala je kako jedna vrsta luka posebno obiluje antioksidansima koji čuvaju naš imunitet

Luk je jedna od zdravijih namirnica u našoj prehrani. Jača imunitet, čisti krv od toksina i ima atikancerogeno djelovanje na organizam. Tjera suze na oči i tjera ljude od nas, ali što je to s obzirom na ono što nam daje. Kako ne biste otjerali prijatelje, neka i oni jedu luk s vama :)

U svakom slučaju koji god luk jeli, dobro ćete činiti, no jedan je ipak zdraviji od ostalih. Riječ je o ljubičastom luku. Nedavna studija objavljena u časopisu Food Research International otkriva kako je ljubičasti luk najučinkovitiji protiv stanica raka, a razlog tome su antioksidansi kvercetin i antocijanin kojima obiluje.

Antocijanin je element koji voću i povrću daje boju. Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna susptanca, najaktivniji bioflavonoid (pigment).

Stari Egipćani vjerovali su kako koncentrični krugovi luka simboliziraju vječnost. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!