Zdravlje / Prehrana

Zvuči nemoguće pa se krenulo na brojanje kalorija u jelima dva zagrebačka restorana, jednog klasičnog i jednog brze prehrane

Manje kalorija imaju obroci u fast food lancima, nego jela koje naručite u klasičnim restoranima. Čini se nemoguće, ali to je pokazala studija objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu British Medical Journal, koja je analizirala 13.500 tisuća obroka i zaključila da prosječno jelo u restoranu brze hrane ima 750, a jelo u restoranu 1033 kalorije. RTL Direkt proveo je mini studiju i izbrojao kalorije u jelima dva zagrebačka restorana, jednog klasičnog i jednog brze prehrane

Pokazalo se da je lungić s krumpirom, najpopularnije jelo klasičnog restorana kaloričnije od hamburgera s krumpirićima u fast foodu. Svinjski lungić ima 700 kalorija plus pečeni pekarski krumpir 484,4 kalorija. To je ukupno 1184,4 kalorija. S druge strane hamburger sadrži 503 kalorije, a porcija velikih krumpirića 434. Ukupno 937 kalorija. 

Razlika od 200-tinjak kalorija potvrdila je britansko istraživanje. Obrok u restoranu je kaloričniji. 

"Nije bitno radi li se o fast food restoranu, običnom restoranu ili kod kuce. U kontekstu kalorijskog inputa, bitno je sto jedete", govori nutricionistica Karmen Matković Melki.

Nemojte se zavarati u brojanju kalorija, to zna prevariti pa tako 100 grama orašastih plodova ima duplo više kalorija od 100 grama svinjskog odreska. Prema preporuci liječnika prosječan obrok ne bi trebao prelaziti 600 kalorija. 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!