Zdravlje / Prehrana
Odavna nije samo za kolače: zdravstvene dobrobiti cimeta
Pixabay

Opojan miris i intenzivan okus kao da govore koliko jako djelovanje na zdravlje ima ovaj začin


Cimet je posljednjih godina doživio svojevrsnu renesansu. Dok se ovaj dalekoistočni začin nekada dodavao samo u kolače i bio neizostavan sastojak pite s jabukama i božićnih slastica, danas se njegov utjecaj proširio na slana jela, ali i izvan kulinarskih sfera. Koristi se kao lijek i u kozmetici. 


Dvije vrste cimeta

Ovaj začin dobivamo od unutarnje kore drveta cimeta i razlikujemo dvije vrste - kasijski i cejlonski cimet. Kasijski se proizvodi u Kini, Vijetnamu i Indoneziji, jeftiniji je i prodavaniji, no i lošiji kvalitetom te poguban za zdravlje ako se koristi u većim količinama.

Cejlonski cimet dolazi sa Šri Lanke, iz Indije, Madagaskara, Brazila i Kariba. Kasijski cimet poznat je i pod nazivom kineski cimet, sadrži kumarin, spoj otrovan za jetra i bubrege.

Kobna doza kumarina za čovjeka je 275 mg po kilogramu tjelesne mase. Naravno, nemoguće je pojesti toliko cimeta odjednom, no ako odlučite koristiti ovaj začin na svakodnevnoj bazi, cejlonski cimet je puno bolji izbor, jer obiluje hranjivim tvarima i antioksidansima, a sadrži jako malu dozu kumarina.

(FOTO: Pixabay)

Zdravstevne dobrobiti cimeta

Istraživanja su pokazala da cimet pomaže kod raznih bolesti - od kardiovaskularnih do dijabetesa. 

1. Cimet je antioksidativna bomba

Previše slobodnih radikala vodi do oksidativnog stresa u tijelu, a takvo stanje do brojnih ozbiljnih bolesti (različitih vrsta tumora, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti) i bržeg starenja. 

Cimet sadrži jake antioksidanse zbog čega je uvršten u kategoriju superhrane. Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz cimeta imaju antiupalni učinak koji igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

2. Cimet snižava razinu šećera u krvi

Zbog ovog svojstva cimet se preporučuje dijabetičarima. Bioflavonoid  proantocijanidin koji se nalazi u cimetu pomaže regulirati razinu šećera u krvi, usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu što pomaže regulirati prodor glukoze u krv. 

3. Cimet snižava kolesterol i krvni tlak

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija cimeta može sniziti razinu lošeg kolesterola te na taj način čuvati srce i krvne žile. 

Studije provedene na životinjama pokazale su da cimet snižava krvni tlak. No, s obzirom da još nema istraživanja na ljudima, ne može se sa sigurnošću govoriti o utjecaju cimeta na krvni tlak.

4. Cimet ima antikancerogeno djelovanje

Studija provedena na laboratorijskim miševima koji su imali rak crijeva pokazala je da cimet aktivira enzime u crijevima koji sprječavaju daljnje širenje raka. Istraživanje još nije provedeno na ljudima, no je na uzorku rakom zahvaćenog crijeva te je dalo obećavajuće rezultate. 

Pročitajte još:

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!