Zdravlje / Prehrana
Pokušavate izgubiti kilograme? Pripazite na unos voća
Thinkstock

Možemo li doista jesti voće u neograničenim količinama?

Voće je nerijetko bitan dio zdrave prehrane. No, znači li to da ga možemo jesti u neograničenim količinama? 

Odgovor je, nažalost, ne. Svježe voće bogato je vitaminima i antioksidansima. Ipak, može biti dvosjekli mač jer i dalje sadrži kalorije i ugljikohidrate. Upravo su to dvije stvari koje mogu zaustaviti vaš napredak u gubitku kilograma. 

Raznoliko voće je bitan dio balansirane dijete. No, mogu postojati trenutci kada je potrebno smanjiti unos voća zbog visokog udjela šećera. 

(FOTO: Thinkstock)

Voće ima velike količine jednostavne fruktoze zbog čega ga mnoge osobe izbacuju iz dijete. Za razliku od glukoze, koja je šećer koji odlazi u mišiće, mozak i organe te se koristi za energiju, fruktozu razrađuje jetra. Postoje veće šanse da će višak fruktoze postati mast i tijelo će to pohraniti kao zalihu energije 'na vašem struku.'

Imajte na umu da su kalorije i ugljikohidrati bitni aspekti gubitka kilograma. Jedna banana sadrži 100 kalorija i čak 27 grama ugljikohidrata, dok jabuka može imati 30 grama ugljikohidrata.

Ograničavanje unosa ugljikohidrata na 100 grama dnevno popularna je metoda gubitka kila. U tom slučaju bi dvije banane i jedna jabuka na dan zauzele čak 84 posto unosa ugljikohidrata, a unijet ćete i veliki broj kalorija.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

 

Reci što misliš!