Zdravlje / Prehrana
Znate li da se jede i koštica avokada? Izuzetno je zdrava, a evo kako je možete pripremiti
Pexels

Avokado je namirnica koju bismo svi trebali uvrstiti u prehranu

Tropsko voće neutralnog okusa i svilenkaste teksture ili volimo ili ne volimo. No, oni koji ga ne vole ustvari još nisu otkrili potencijal koji se nalazi u avokadu i pitanje je vremena kada će postati vladar njihovih kuhinja. 

(FOTO: Pexels)

Baš zbog toga što je neutralnog okusa, nutritivna bomba s drugog kraja svijeta nudi nam brojne mogućnosti - avokado možemo jesti u slatkim i u slanim jelima, baza je kremama i smoothiejima, a dobar je i bez ikakvih dodataka. Okus mu uvelike podiže nekoliko kapi limunovog soka, no može se i bez njih.

Avokad je odličan izvor zdravih masnoća, vlakana i antioksidansa pa je zaista dobro uvrstiti ga u prehranu.

Nedavna studija provedena na Sveučilištu Penn State otkrila je da koštica avokada sadrži supstance koje imaju izuzetno jak antiupalni učinak te bi i nju trebalo jesti.

Znanstvenici Gregory Ziegler i Joshua Lambert koji su proveli istraživanje vjeruju da će se koštice avokada koristiti u farmakološkoj industriji, u liječenju tumora, kardiovaskularnih bolesti, artritisa, kolitisa te mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja izazvanikh kroničnim upalama u organizmu. 

(FOTO: Pexels)

Kako jesti košticu avokada?

Koštice avokada obiliju topovim vlaknima koja potiču probavu i čiste crijeva. Osim vlakana koštice su dobar izvor antioksidansa, među kojima je flavonol - antikosidans s jakim antikancerogenim učinkom.

Ukoliko osim mesa avokada želite pojesti i košticu, ovo je jedan od načina kako da ju pripremite:

  • operite je
  • osušite ju pećnici - dva sata na 120 Celzijevih stupnjeva
  • skinite s nje koru koja se odvojila sušenjem
  • narežite je na kockice te ih u sjeckalici usitnite u prah.

Prah možete dodavati u smoothieje, jogurt ili nešto treće - po želji. Sjemenka avokada ima gorkast, orašast okus i dobro se slaže s medom.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil! 

Reci što misliš!