Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Znanstvenici otkrili još jedan benefit zelenog čaja
Pixabay

Ako još niste u svoju svakodnevicu uvrstili ispijanje zelenog čaja, krajnje je vrijeme da to učinite

Zeleni čaj smanjuje upalne procese u tijelu, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Ohio, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Nutritional Biochemistry. 

Znanstvenici su podijelili laboratorijske miševe u dvije skupine te su jednoj davali ekstrakt zelenog čaja, a drugoj nisu. 

Jedna skupina miševa osam je tjedana jela kaloričnu hranu kako bi se udebljala, dok je druga bila na redovitoj prehrani. U svakoj od tih skupina polovica je jela esktrakt zelenog čaja.

Miševi koje su hranili visokokaloričnom hranom, uz dodatak zelenog čaja, dobili su 20 posto manje težine i imali sumanju inzulinsku rezistenciju od miševa koji su jeli kalorično, ali bez zeleng čaja. 

(FOTO: Pixabay)

Miševi na zelenom čaju su imali i manje upalnih procesa u tijelu te zdraviji probavni sustavu njihovim crijevima namnožile su se dobre bakterije te su ona postala manje propusna.

"Zeleni čaj potiče stvaranje dobrih bakterija u crijevima što je preduvjet za zdravlje i prevenciju pretilosti", kaže autor studije Richard Bruno te dodaje kako su rezultati ove studije obećavajući za ljude koji imaju visok rizik od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

Nakon miševa priprema se studija i na ljudima. Proučavat će se učinak zelenog čaja na propusna crijeva kod osoba s metaboličkim sindromom - stanjem koje je predispozicija za razvoj dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!