Zdravlje / Prehrana
Poražavajuće brojke: Čak 20 % svih onkoloških bolesnika umire zbog posljedica pothranjenosti
Thinkstock

Premijerno predstavljen digitalni projekt koji po prvi put na jednome mjestu objedinjuje sve informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika

Ovog je vikenda u Svetome Martinu na Muri premijerno predstavljen digitalni projekt "nijeFRKA.hr“  koji će prvi put na jednome mjestu objediniti sve relevantne i znanstveno utemeljene informacije vezane uz prehranu onkoloških bolesnika te im na taj način pomoći u poboljšanju svakodnevnih prehrambenih navika.

Projekt je pokrenuo Fresenisu Kabi d. o. o. u suradnji s relevantnim institucijama, stručnim društvima i udrugama bolesnika – Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Društvo za digestivnu kirurgiju; Društvo za unaprjeđenje hrvatske otorinolaringologije, Društvo medicinskih sestara/tehničara digestivne kirurgije, udruga „Sve za nju“, udruga „Jedra“ te mnogi drugi. 

Preporučeno za tebe

Jedan je od glavnih razloga pokretanja projekta „nijeFRKA.hr“ i poražavajuća činjenica kako čak 20 % svih onkoloških bolesnika u svijetu umire zbog posljedica pothranjenosti. Razlozi ovakve zabrinjavajuće brojke su različiti, no zasigurno nedovoljna informiranost bolesnika, ali i medicinskog osoblja ne pridonosi poboljšanju trenutačnog stanja.

Mirja Zupčić mag. nutr., prof.dr.sc. Stjepko Pleština, Sandra Karabatić, doc.dr.sc. Sanja Pleština i Lea Sulejmanović

"Prehrana je osnovna potreba svakog čovjeka tijekom cijeloga njegova života. Stoga je zainteresiranost, kako zdravih, tako i bolesnih ljudi, za prehranu izrazito velika. Cijela obitelj intenzivno proživljava poremećaje prehrane oboljelog jer su oni vidljivi simptom bolesti i tradicionalno se pothranjenost povezuje s lošim, a debljina s dobrim zdravljem. Stanje ishranjenosti ima utjecaj na mogućnosti provođenja liječenja onkološkog bolesnika, podnošenje liječenja te, u konačnici, ishod liječenja. Važna je dobra i trajna edukacija zdravstvenog osoblja o problemima prehrane, izgradnja povjerenja između liječnika, odnosno medicinske sestre i bolesnika te dobra suradnja s industrijom. Ona prilagođava proizvode prepoznatim potrebama bolesnika kako bi oboljeli dobili stručne informacije i dobre proizvode koji će poboljšavati njihovo stanje i doprinositi uspjehu liječenja“, istaknula je doc. dr. sc. Sanja Pleština, dr. med., specijalist pulmologije, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Onkološki bolesnici mogu pronaći različite korisne informacije poput gotovih prijedloga jelovnika i recepata, informacija kako poboljšati nutritivni status, prilagoditi prehranu različitim tegobama i osobnom stanju s obzirom na vrstu onkološke bolesti, učiniti prehranu ugodnom i izbjegavati loše prehrambene navike.

Posebnost ovog portala je i kalkulator "Jesam li u riziku od pothranjenosti?“ koji svakom onkološkom bolesniku može odrediti nutritivni status te mu prema rezultatima dalje pomoći oko savjeta s prehranom, no naravno oko svih daljnjih koraka važno je savjetovati se i s liječnikom. Poznato je da onkološki bolesnici gube kilograme zbog same bolesti, no pogotovo i kasnije u procesu liječenja kemoterapijom kada im dodatni savjeti o redovnoj, ali i enteralnoj prehrani itekako mogu pomoći za što bolji ishod i što manji gubitak kilograma. U komunikaciji se pacijenti često obraćaju i liječnicima, ali i medicinskim sestrama.

„Pacijenti žele saznati što smiju jesti, koju vrstu namirnica treba izbaciti, što uzimati od suplemenata kako bi pomogli u tretiranju bolesti. Kad krene specifično onkološko liječenje, kreće druga faza u kojoj prehranom i dodatcima prehrani pokušavaju ublažiti i/ili otkloniti popratne pojave. Prehrana svakako utječe na ishod liječenja, ali činjenica je da je zbog nedostatka vremena u svakodnevnom radu s pacijentima edukacija o prehrani često nedostatna. Pacijenti i njihove obitelji tada krenu u istraživanje i nekritično primjenjuju sve dostupne metode. Zbog toga je ideja o pokretanju mrežne stranice koja će na jednome mjestu dati odgovor i savjete pacijentima o prehrani, kao i metodama za uklanjanje ili ublažavanje popratnih pojava specifičnog onkološkog liječenja neprocjenjiva“, istaknula je Sandra Karabatić, viša medicinska sestra, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Reci što misliš!