Zdravlje / Prehrana
Što je bolje jesti za doručak - zobene pahuljice ili muesli?
Pexels

Doručak je najvažniji obrok u danu pa je od iznimne važnosti da bude kvalitetan

Ako redovito doručkujete, možda će vas zanimati što je zdravije za prvi obrok u danu - muesli ili zobene pahuljice. Oboje je vrlo jednostavno za pripremu zbog čega i je u samom vrhu namirnica koje jedemo prije, no što popijemo kavu.

Borite li se s viškom kilograma, bolji su izbor zobene pahuljice jer ubrzavaju metabolizam i aktiviraju kolecistokinin - hormon koji utažava glad te ne sadrže dodani šećer (koji se može naći u kupovnim mueslima). Ako imate dijabetes, zobene pahuljice su opet bolji izbor jer imaju nizak glikemijski indeks i obiluju vlaknima.

U korist mueslima ide činjenica da obiluju vitaminima i mineralima - vitaminom E, B6, B12, željezom, magnezijem, fosforom i cinkom. Najbolje je jesti ih s jogurtom ili mlijekom i svježim voćem. 

Zobene pahuljice sprječavaju pojavu kardiovaskualrnih problema jer sadrže antioksidans koji čuva srce i krvne žile. Vlakna iz zobi pomažu u regulaciji kolesterola.

Zbog antioksidansa koji se nalaze u zobenim pauhljicama, ova vrsta doručka trebala bi imati prednost kod osoba s kardiovaskularnim problemima i povišenim lošim kolesterolom. Zobene pahuljice djeluju na loš kolesterol tako da ga snižavaju.  

Na koncu možemo zaključiti da su i zobene pahuljice i muesli odličan izbor za doručak, no prednost se ipak daje zobenim pahuljicama jer nisu procesuirana namirnica. 

Pročitajte još:

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Reci što misliš!