Zdravlje / Prehrana
Nutritivna bomba: Koje su sve zdravstvene prednosti avokada?
Pixabay

Ako do sada niste probali jesti avokado, nakon ovog članka ćete sigurno potrčati u trgovinu po svoju porciju

Avokado je voće koje je u posljednje vrijeme dostiglo veliki stupanj popularnosti, a može ga se koristiti u razne svrhe. Poznato je po svojoj izuzetno bogatoj nutritivnoj vrijednosti i posebnom ukusu. 

(FOTO: Pexels) 

Avokado je veoma hranjiv te u sebi sadrži široki spektar nutrijenata među kojima mnogo vitamina i minerala. Zanimljivo je kako samo 100 grama avokada sadrži vitamine K, C, B16, E, A, B1, B2, B3, B 5 i B6 te male količine magnezija, mangana, željeza, fosfora, a ne sadrži kolesterol i natrij, kao i visoke postotke zasićenih masnih kiselina. 

Također, avokado sadrži više kalija od banana, a on veoma pomaže u obnovi stanica organizma. Također, smanjuje krvni pritisak koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih udara i bolesti bubrega.

Avokado sadrži veoma malo zasićenih masnih kiselina, ali zato je bogat zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Pun je oleinske kiseline koja je sastavni dio maslinovog ulja iima brojna korisna svojstva, među kojima je i ono koje pomaže u borbi protiv raka. 

Ovo je voće bogato i vlaknima, a ona pomažu u gubitku kilograma, reduciraju razinu šećera u krvi te sprječavaju pojavu mnogih bolesti. Također, avokado je pun antioksidansa koji su izrazito važni za zdravlje naših očiju. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

Reci što misliš!