Zdravlje / Prehrana
Pet razloga zašto je ananas odličan za naše zdravlje
Pixabay

Razlozi koji će vas sigurno natjerati da ovo tropsko voće počnete jesti češće

Ananas je egzotično voće zanimljivog izgleda i okusa koje ima itekako pozitivan učinak na naš organizam. U nastavku donosimo zašto bi ovo žuto voće trebali konzumirati više i češće. 

(FOTO: Pixabay) 

 

Pojačava imunitet 

Preporučeno za tebe

Ananas je jedno od voća koje sadrži najveće količine vitamina C, a samim time postaje i najukusniji izvor askorbinske kiseline. Vitamin C pomaže u smanjenju bolesti te jača imunološki sustav. Stimulira aktivnost bijelih krvnih stanica i djeluje kao antioksidans za obranu od štetnih učinaka slobodnih radikala.

Sprječava rak 

Ananas je povezan s prevencijom raka usta, grla i dojke baš zato jer je bogat antioksidansima, uključujući vitamin A, beta karoten, bromelain, različite flavonoidne spojeve i visoku razinu mangana. 

Poboljšava vid 

Beta karoten prisutan u ananasu može pomoći u raznim problemima sa vidom, potiče zdravlje očiju te sprječava pojavu raznih bolesti povezane sa starenjem. 

Regulira krvni tlak 

Ananas je bogat raznim mineralima pa tako i kalijem. Djelovanje kalija ublažava napetost i stres krvnih žila i povećava cirkulaciju krvi u različitim dijelovima tijela. 

Pomaže probavi 

Redovno konzumiranje ananasa može vas zaštititi od velike količine loših zdravstvenih stanja, uključujući konstipaciju, proljev, sindrom iritabilnog crijeva, aterosklerozu i zgrušavanje krvi, kao i visoki krvni tlak. Također, bogat je vlaknima pa potpomaže prolaz hrane kroz probavni trakt i potiče oslobađanje želučanih i probavnih sokova kako bi se hrana otopila.

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!