Zdravlje / Prehrana
Nisu samo ukusne: Zašto jagode spadaju u najzdravije vrste voća?
Pixabay

Sladak okus i primamljiv izgled dvije su osnovne karakteristike ovog mnogima omiljenog voća. No, jagode konzumiranjem nose i brojne zdravstvene prednosti

Već smo svi pohitali u trgovine i na štandove kako bi kupili prve ovogodišnje jagode, jedno od naomiljenijih voća bogatog okusa. No, osim što ih krasi primamljiv izgled i sladak okus, jagode su veoma zdrave i donose brojne zdravstvene prednosti. Koje su to, saznajte u nastavku.

(FOTO: Pexels) 

 

Bogate su vlaknima

Vlakna su veoma važna kada je probava u pitanju, a jagoda obiluje ovim ugljikohidratima. Pomažu u radu crijeva i probavljanju hrane, ali i pravi su lijek za zatvor.

Obiluju antioksidansima

Jagode sadrže antocijanin koji štiti od štetnog djelovanja okoliša, a posebno jakog sunca. Pozitivno je što njegova antioksidativna moć traje čak 24 sata nakon konzumacije. 

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti 

Ublažavaju upalne reakcije u tijelu, ali i rizik od hipertenzije te snižavaju loš kolesterol. Osobe koje dnevno jedu tri ili više porcija jagoda, imaju 32% manje šanse od srčanog udara. 

Izvor su folata 

Jagode obiluju folnom kiselinom (folatima) čiji nedostatak može izazvati aterosklerozu, vaskularne bolesti te pad kognitivnih funkcija.

Bogat izvor vitamina C

Jedna šalica jagoda sadrži više od 100% dnevne potrebe za vitaminom C. Tako smanjuju krvni tlak, a reakcija je najočitija kod djece. 

 

Pročitajte još:

Reci što misliš!