Zdravlje / Prehrana
Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek
Privatni album

U vrijeme kada nam sa svih strana dolaze različite informacije o prehrani odlučili smo razgovarati s magistrama nutricionizma o zdravlju i hrani

Ivana Barišić i Mirela Marić su nutricionistkinje i vlasnice Nutrilife Centra u Zagrebu. Uz veliki trud i znanje stvorile su nutricionističko-dijagnostički centar koji svojim klijentima nudi multidisciplinarnost i individualan pristup, ali i cjelovit pristup zdravlju. Svoju priču šire dalje jer već u rujnu 2019. pokreću jedinstvenu edukaciju u obliku mini akademije Nutrition Boot Camp by Nutrilife Centar. Edukacija je namijenjena onima koji utječu na direktan i/ili indirektan način na ljudsko zdravlje i sportsku ili rekreativnu izvedbu pojedinca. 

Razgovarali smo s njima o tome kako su stvorile uspješan posao, ali i što je važno u prehrani modernog čovjeka i kako hrana utječe na naše tegobe. 

  • Kako i kada je nastao Nutrilife Centar? 

Mag.nutr. Ivana Barišić: To je jedna divna priča iz koje se rodilo prijateljstvo i gdje se uvjeriš da ništa u životu nije slučajno i da svi ljudi koji ti uđu u život dolaze s razlogom. Tako je došla i meni moja Mirela, moja prijateljica i partner.

Kako dolazim iz korporativnog poslovnog svijeta marketinga i menadžmenta, oduvijek je u meni tinjala želja da gradim i stvaram proizvode i brendove. Kako u svijetu marketinga svatko ima određeni "rok trajanja" za ideje, inspiracije i vođenje, logično je da podsvjesno znaš da ćeš morati jednog dana stati na loptu. Inače, po struci sam magistar nutricionizma, ali spletom okolnosti završila sam u svijetu marketinga. Nutrilife Centar, kao ideja nutricionističkog dijagnostičkog centra koji predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj, konkretno je nastala nakon što sam ja postala "pacijent" odnosno osoba koja je imala zdravstvene tegobe. U tom svom periodu bolesti medicina je rekla da sam apsolutno zdrava, ali ja sam i dalje imala tegobe. Rješenje problema je bilo u postavljanju personalizirane prehrane temeljene na nutricionističko-biokemijskoj dijagnostici i stručnom vođenju moje tadašnje nutricionistice, a danas prijateljice, poslovne partnerice i suvlasnice Nutrilife Centra – mag.nutr. Mirele Marić.

  • Što je glavni cilj Vašeg nutricionističkog-dijagnostičkog centra?

Mag.nutr. Ivana Barišić: Pomoći ljudima koji trebaju i/ili žele unaprijediti svoje zdravlje, bilo da se radi o osobama koji su radno aktivni, djeci, starijima, profesionalnim i rekreativnim sportašima. Danas se briga o zdravlju zasniva na multidisciplinarnom pristupu svakom pojedincu. Upravo nutricionizam kao djelatnost čini tu željezničku prugu koja povezuje medicinu, psihologiju i tjelesnu formu. U suradnji sa našim partnerima iz navedenih struka pružamo jedan integrirani sustav poboljšanja kvalitete življenja svakog pojedinca.

Nutrilife Centar smo nakon četiri godine rada razvili u dva segmenta: Nutrilife Sport i Nutrilife Health. Ta dva segmenta nastala su kao proizvod znanja i višegodišnjeg iskustva našeg tima nutricionista (7) uz podršku najsuvremenije nutricionističke i laboratorijske dijagnostike, te popraćeno logistikom koja pokriva područje cijele Hrvatske i uže regije. Takav individualni pristup zdravlju klijenta jedini garantira dobre rezultate, a ključ održivosti tog zdravlja je individualizirana prehrana uz redovite kontrole.

(Foto: Privatni album)

  • Što znači individualno savjetovanje?

Mag.nutr. Mirela Marić: Današnje novo doba nutricionizma se zasniva na vrhunskoj dijagnostici-antropometrijskoj i laboratorijskoj, nakon koje se sa stopostotnom sigurnošću svakom može napraviti individualni program prehrane, prilagođen svim energetskim potrebama, dobi, spolu i svim sportskim aktivnostima.

Nutricionizam novog doba, odnosi se na novi pristup prehrani - hrana je lijek.
Sve se događa u smjeru individualizacije – rade se testovi intolerancije na hranu iz krvi, nutrigenetski testovi  na osnovu DNA uzorka (geni sadrže pouzdane odgovore na sva pitanja prehrane), mjerenje i praćenje klijenata se radi na medicinski validiranim uređajima, na osnovu svega se izrađuju individualni jelovnici...

  • Što znači antropometrijska obrada klijenta?

Mag.nutr. Mirela Marić: Antropometrijsko mjerenje daje nam ciljane parametre koji govore o našem sastavu tijela, mjere težinu i daju smjernice za idealnu tjelesnu težinu - mjerenje BMI, bazalnog metabolizma (potrošnju energije u stanju mirovanja) i totalne energetske potrošnje (potrošnju energije u stanju aktivnosti). Rezultat mjerenja su količine: masti, minerala, proteina,  vode, tjelesna masa bez masti i minerala, postotak tjelesne masti, stvarna i biološka starost tijela, objašnjenje tipa tijela- segmentalni rezultati, te omjer odnosa masti struka i bokova . Sve dobivene vrijednosti su ciljane vrijednosti sa preporučenim omjerima, individualna objašnjenja rezultata i preporuke za zdrav život.

  • S kojim problemima vam klijenti najčešće dolaze?

Mag.nutr. Mirela Marić: Nutricionist kao važna karika u lancu preventive medicine, koristeći zadnje  dostupne standarde struke i preporuke o zdravoj prehrani, u suradnji sa  farmaceutima i liječnicima  različitih  specijalnosti, može djelovati u preventivi i u liječenju raznih stanja, Multidisciplinarni pristup omogućuje povezivanje prehrambenih rješenja u cilju cjelovitog pristupa zdravlju. Ljudi nam najčešće dolaze zbog debljine,  intolerancije hrane, alergija, refluksa, žgaravice i raznih probavnih tegobaa, ali i sportske prehrane

  • Kada biste nekom savjetovali da se odluči na takvu vrstu dijagnostike?

Mag.nutr. Mirela Marić: Svakom klijentu se pristupa individualno te ovisno o njegovim potrebama se rade daljnja laboratorijska dijagnostika. Tek nakon detaljnog nutricionističkog pregleda koji uključuje uzimanje detaljne anamneze, analiza sastava tijela i vitaminsko-mineralnog statusa, savjetujemo daljnju dijagnostiku, koja je individualno prilagođena. 

Alergije i moderna prehrana

  • Sve više ljudi ima probleme s alergijama. Možemo li uz kvalitetnu prehranu ojačati organizam?

Mag.nutr. Mirela Marić: Alergijske reakcije javljaju se kod osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen. U hranu koja izaziva najčešće alergijske reakcije ubrajaju se mlijeko, jaja, orašasti plodovi, kikiriki, gluten, soja, riba, morski plodovi. Istraživanja pokazuju da konzumiranje određene hrane prema individualnom planu prehrane može pomoći u borbi protiv alergija.

Protuupalna hrana uključuje namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što je maslinovo ulje i omega-3 masne kiseline (iz lososa, tune), te voće i povrće.  Veće količine vitamina C se preporučuju konzumirati u većim količinama i redovito tijekom cijele godine, kao i voće i povrće koje obiluje beta-karotenom i kalijem, koji jako ojačava imunitet i djeluje preventivno kod alergija. Odabirom ciljanih  namirnica naše tijelo će se moći kvalitetnije boriti sa svim tipovima alergija – inhalatornim, nutritivnim i kontaktnim. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!