Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Šalica borovnica dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
Thinkstock

Ukusne i korisne za naše zdravlje - može li bolja kombinacija? Riječ je o borovnicama, bocičastom voću koje, čini se, poboljšava zdravlje srca

Borovnice spadaju u veoma ukusno bobičasto voće omiljeno mnogima. Čest su sastojak raznih slastica, smoothieja i voćnih salata, no osim zaraznog okusa, borovnice su veoma korisne za zdravlje

Posljednje je istraživanje pokazalo kako konzumiranje jedne šalice borovnica dnevno može itekako poboljšati metaboličke značajke koje su povezane s kardiovaskularnim sustavom. 

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pexels) 

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia u Ujedinjenom Kraljevstvu zajedno su sa znanstvenicima s Harvarda odlučili dubinski istražiti zdravstvene pogodnosti borovnica. 

Točnije, željeli su shvatiti može li redovito konzumiranje borovnica promijeniti metabolički profil osoba s metaboličkim sindromom. Metabolički sindrom podrazumijeva skupinu metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezinstencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola te povišeni krvni tlak. 

Trenutno metabolički sindrom utječe na jednu trećinu odraslih osoba u SAD-u, dok neki znanstvenici smatraju kako bi ovo mogao postati globalni problem. 

Naime, znanstvenici su dokazali kako jedna šalica borovnica na dan zaista može poboljšati kardiovaskularni sustav. Vjeruju da razlog leži u prisutnosti antocijanina

U donjem dijelu crijeva, tijelo metabolizira antocijanine kako bi proizvelo niz kemikalija. Neke od tih kemikalija osiguravaju hranu bakterijama koje žive u crijevima i vjerojatno igraju ključnu metaboličku ulogu", zaključili su autori. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!