Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Razlozi koji će vas potaknuti da još češće konzumirate borovnice
Thinkstock

Osim što su mnogima omiljeno vpće, borovnice su iznimno zdrave i bogate raznim korisnim sastojcima

Mnogima omiljeno bobičasto voće, karakteristične ljubičaste boje i slatkog okusa. Naravno, riječ je o borovnicama, odličnom izvoru vitamina i minerala, ali i antioksidansa koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog utjecaja oksidacije. U nastavku saznajte zašto bi trebali redovito jesti borovnice. 

(FOTO: Pexels) 

Pogoduju ljepšoj i zdravijoj koži 

Borovnice su bogate kolagenom koji sudjeluje u održavanju kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni nutrijent te sudjeluje u zaštiti od oštećenja izazvanim suncem, zagađenjem i dimom. 

Štite od kardiovaskularnih bolesti 

Vitamin C, vlakna i folati doprinose kardiovaskularnom zdravlju. Snizuju razine kolesterola u krvi i tako smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Također, antocijanin značajno snižava rizik od srčanog udara. 

Poboljšavaju mentalno zdravlje 

Osim što usporavaju mentalno i kognitivno propadanje, borovnice pozitivno djeluju i na poboljšanje kratkoročnog pamćenja i motoričke koordinacije. 

Snižavaju krvni tlak 

Borovnice sadržavaju kalij, kalcij i magnezij koji održavaju natrij na normalnim razinama. 

Održavaju zdravlje kostiju 

Ovo voće sadrži željezo, fosfor, mangan, cink i vitamin K, sve nutrijente potrebne za održavanje dobrog zdravlja kostiju. Uz to, željezo i cink igraju važnu ulogu u snazi i elastičnosti kostiju i zglobova. 

 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!