Zdravlje / Prehrana
Dvije čaše čistog voćnog soka na dan povećavaju rizik od raka?!
Pexels

Ono što stručnjake brine je otkriće da je povećan rizik za rak čak i kod osoba koje svakodnevno piju čiste voćne sokove

Znanstvenici imaju loše vijesti za ljubitelje voćnih sokova i gaziranih pića. Čak i mala količina, poput decilitra na dan, što je trećina uobičajene limenke gaziranog pića, povećava rizik za rak.

Ono što još više uznemiruje je veza između tumora i čistih voćnih sokova. Naime, studija objavljena u The BMJ  pokazala je da konzumacija dvije čaše (od dva decilitra) voćnog soka dnevno za čak 50 posto povećava rizik od raka. Istovremeno, znanstvenici nisu pronašli vezu između umjetno zaslađenih pića i rizika od raka. 

"Ono što stručnjake brine je otkriće da je povećan rizik za rak čak i kod osoba koje svakodnevno piju čiste voćne sokove", otkriva Johnson za Science Media Centre u Velikoj Britaniji. 

(FOTO: Pexels)

Koautorica studije Mathilde Touvier za Newsweek je rekla kako su čisti voćni sokovi rizični  jer sadrže velike količine šećera, a on je taj koji povećava rizik od raka. 

Istraživanje provedeno na više od 100.000 Francuza i Francuskinja, prosječne starosti 42 godine, otkrilo je da decilitar gaziranog pića dnevno povećava šanse za razvoj raka dojke za 22 posto te ostalih vrsta tumora za 18 posto. 

Dnevna konzumacija slatkih napitaka - dodatno zaslađenih ili 100 posto voćnih te umjetno zaslađeni, odnosno dijetalnih, različito djeluje na organizam. 

Studija je pokazala da zašećereni i voćni sokovi podižu rizik od raka, dok dijetalni to ne čine. U istraživanju su uzeti u obzir dob, spol, obiteljska anamneza, pušenje i tjelesna aktivnost ispitanika.

Tijekom istraživanja koje je trajalo više godna dijagnosticirano je 2193 slučaja raka kod ispitanika koji su u trenutku kada su oboljeli bili prosječne starosti 59 godina. Od ukupnog broja tumora 693 su bili tumori dojke, 291 tumori prostate, a 166 tumori debelog crijeva. 

"Rezultati ukazuju na statistički značajnu vezu između konzumacije zaslađenih pića i rizika od svih vrsta rakova, osobito raka dojke", kaže nutricionist Ian Johnson za CNN

Pročitajte još:

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!