Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Koliko je zaista djelotvorna voda s limunom?
Pixabay

Jedan od najpopularnijih napitaka današnjice je obična voda s limunom. U čemu je tajna?

Među savjetima za ubrzavanje metabolizma, detoksikaciju organizma ili jednostavno poboljšanje kvalitete života kroz prehranu, uvijek će se naći i onaj koji kaže da svako jutro trebamo popiti čašu mlake vode u koju smo iscijedili sok od limuna.

Hidratacija tijela ključna je za zdravlje, no kolika je u tome zasluga limuna?

"Voda s limunom ili bilo koja druga voda s okusom potaknut će nas da unesemo u organizam više tekućine. Dobro hidratizirana koža bit će blistava i bez bora, a vitamin C i antioksidansi iz limuna učinit će ju još ljepšom i zdravijom", objašnjava za portal Real Simple nutricionistkinja Frances Largeman-Roth. No, i dodaje kako je tu kraj limunovim "moćima". 

(FOTO: Pexels)

"Mnogi se zaklinju da im je topla voda s limunom poboljšala probavu, ali istina je da će to učiniti svaki topli napitak - čaj, kava ili jednostavno topla voda", kaže Largeman-Roth.   

Osim dodatnog vitamina C, voda s limunom ne razlikuje se po ničemu od obične vode. Štoviše, ako patite od refluksa, voda s limunom može pogoršati stvar, tvrdi za isti portal dijetetičćarka Monica Auslander Moreno. Dodaje i da kiselina iz vode s limunom može oštetiti zubnu caklinu.

Što se tiče probave, nije limun taj koji na nju utječe, već voda. "Probavni enzimi bude se bez obzira što činili i u koje vrijeme jeli", kaže Auslander Moreno.  "Ako ste dehidrirani, moguće je da patite od zatvora. Ispijanje tople ili hladne vode na prazan želudav pomoći će probavi da se pokrene", zaključuje Largman-Roth. 

Zaključak je da voda s limunom nema neki poseban učinak na organizam. Ako će vas potaknuti da unesete tijekom dana više tekućine, slobodno svoju vodu začinite limunovim sokom.

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!