Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Ne treba trošiti na probiotike, dovoljno je pojesti jabuku, ali na poseban način
Pexels

Danas su probiotici vrlo popularni pa time i vrlo skupi. Znanstvenici kažu da postoji puno jeftinija inačica

Na tržištu postoji mnoštvo probiotika - od raznih vrsta suplemenata do jogurta. S obzirom na popularnost probiotika ti isti proizvodi su nerijetko skupi.

No, prema novom istraživanju provedenom na Sveučilištu Tufts i objavljenom u časopisu Frontiers in Microbiology, postoji puno jeftiniji način da crijeva održimo zdravima. Sve što nam treba je jabuka.

Znanstvenici su otkrili da prosječna jabuka sadrži oko 100 mlijuna bakterija i to većinom u srži ploda, a manje u kori. Riječ je o bakterijama koje su bezazlene pa čak i korisne za organizam.

(FOTO: Pexels)

Bakterije iz jabuke udružuju se s mikrobima  u crijevima koji su od vitalnog značaja za našu probavu i dobro funkcioniranje metabolizma što čini ključ jakog imuniteta.

Pokazalo se da se većina bakterija korisnih za naš organizam nalazi u samoj srži jabuke, u košticama. Čak 90 posto. U mesu i kori ploda još je deset posto mikroba. Nekada su se jabuke cijele, no onda se ogrizak počeo bacati. Iako koštice sadrže cijanid, jedna jabuka dnevno neće stvoriti problem kod odraslih osoba. 

Osim jabuka i ostalo voće ima probiotička svojstva. Bitno je jesti raznoliko i sezonsko voće i povrće koje obiluje vlaknima i na taj način čuva zdravlje probavnog sustava, a time i čitavog organizma. 
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!