Zdravlje / Prehrana
Kardiolog podijelio recept za kruh koji možete jesti koliko god želite
www.profimedia.hr

Većina ljudi voli jesti kruh, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Kruh koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je "gotovo kruh" i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog kruha sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški kruha od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama - što tradicionalni kruh čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi "maknu" od lektina. "Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina - toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena", objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

(Foto: Pexels)

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, "uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi kruh kod kuće: 

Sastojci:

  • 2 šalice bademovog brašna
  • 1/3 šalice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • 1/2 šalice kukuruznog škroba
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • 6 žlica maslaca 
  • 4 jaja

Priprema: 

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stupnjeva 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li kruh gotov. Ostavite kruh da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Dobar tek!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!