Zdravlje / Prehrana
Isprekidani post skida kilograme, ali i višestruko dobro djeluje na zdravlje
Pexels

Isprekidani post trenutno je jedan od omiljenijih načina mršavljenja, no isim što pomaže postići želj€nu tjelesnu težinu, posti jača imunitet i čuva zdravlje

Studija provedena na Sveučilištu u Grazu otkrila je zdravstvene benefite koje na organizam ima povremeno gladovanje. Osim što učinkovito skida kilograme, isprekidani ili povremeni post snižava loš kolesterol,  krvni tlak, topi abdominalne asnoće i ublažava upale u organizmu.

U studiji je sudjelovalo 60 zdravih volontera koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna je prakticirala isprekidani post, a druga, kontrolna, je jela uobičajeno. Istraživanje je trajalo četirti tjedna, no ispitanici koji su prakticirali isprekidani post, na tom režimu prehrane su bili već šest mjeseci. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pexels)

"Prednost nam je bila to što je 30 ispitanika prakticiralo isprekidani post šest mjeseci jer nam je omogućilo da sagledamo dugoročne učinke posta na organizam", kažu za portal Tech Explorist znanstvenci koji su proveli istraživanje. Fokusirali su se na tjelesnu težinu  i molekularne mehanizme. 

"Rezultati studije su bili jasni. U četiri tjedna ispitanci koji su bili na isprekidanom postu su skinuli 3,5 kilograma (...) Kod njih smo zabilježili i manje kolesterola, niži sistolički krvni tlak, manje abdominalnih masnoća te niže parametre upala, no na početku istraživanja. 

"Smanjenje svih ovih parametara povezano je s pozitivnim učinkom na zdravlje", kaže Frank Madeo sa Sveučilišta u Grazu.

"Također smo zabilježili redukciju hormona štitnjače T3 i porast hormona THS kod osoba na postu. Ovo je dosad već kroz studije već više puta povezano s dugovječnošću", dodaje Madeo. 

Osoba koja prakticira isprekidani post jest će svaki drugi dan ili će jesti normlano kroz tjedan, a vikendom postiti. Ovo nisu jedini načini prakticiranja posta. Dinamku posta osoba određuje kako njoj najviše odgovara. U dane kada ne jede, pit će vodu, gorku crnu kavu ili nezašećereni zeleni čaj. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!