Zdravlje / Prehrana
Mirisanje limuna čini nas mršavijima?
Pexels

Malena studija pokazala je da limun ima nevjerojatan učinak na naše tijelo, ustvari na našu psihu

Istraživanje provedeno početkom rujna na Sveučilištu Sussex, a predstavljeno javnosti nedavno na Cipru, došlo je do zanimljivih rezultata.

Mirisanje limuna učinit će da se osjećamo mršaviji, poboljašt će nam sliku o vlastitom tijelu i podići samopouzdanje, stoji u studiji, a prenosi Fox News. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Koliko je zaista djelotvorna voda s limunom?

"U mozgu postoji nekoliko mentalnih slika našeg tijela  koje su neophodne za uspješnu komunikaciju s okolinom. Te slike neprestano se osvježavaju u skladu s informacijama koje dolaze izvana", objašnjava za Fox News voditeljica studije Giada Brianza.

(FOTO: Pixabay)

"Ovo je istraživanje pokazalo da miris može utjecati na našu sliku o sebi te na emocije koje su u vezi s našim doživljajem tijela", dodaje Brianza.

Studija je otkrila da su se ispitanici osjećali mršavijima i laganijima kada su mirisali limun, dok je miris vanilije imao sasvim suprotan učinak - ispitanici su se osjećali tromije i veće. 

Zanimljivo je i da miris ima jak utjecaj na svjesno ponašanje, dok zvuk utječe na nesvjesno. Zvukom su se bavile ranije studije na spomenutom sveučilištu

Ključ mršavljenja nije u fizičkoj aktivnosti, nego u nečem drugom

"Naše otkriće moglo bi dovesti do učinkovitijih terapija za osobe koje pate od poremećaja u prehrani", kaže Brianca za Fox News. 

Miris limuna i inače se koristi za razbuđivanje i dizanje raspoloženja stoga i ne čudi toliko da ima ovakav utjecaj na naš doživljaj sebe. 

 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!