Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Izbacivanje zaslađenih napitaka iz prehrane najbolje je što možemo učiniti za zdravlje
Pexels

Sokovi od cijeđenog voća su bolja opcija od gaziranih pića, no ne i najzdravija, poručuju znanstvenici

Izbacivanje zaslađenih i gaziranih napitaka iz prehrane činimo jako puno za svoje zdravlje, pokazala je studija objavljena u časopisu Diabetes Care.

Ako samo jeda zaslađeni napitak zamijenimo nezaslađenim - vodom, kavom ili čajem, rizik od dijabetesa tipa 2 smanjuje se za deset posto. S druge strane, povećamo li unos zaslađenih napitaka za pola povećavamo i rizik za tazvoj spomenute bolesti za 16 posto u periodu od četiri godine.

Samo dva gazirana pića tjedno mogu vam ozbiljno narušiti zdravlje 

Studija je proučavala podatke gotovo 160.000 žena i 35.000 muškaraca priklupljane 26 godina. Ono što je iznenadilo znanstvenike je činjenica da su slatki i gazirani napici povezani s povećnim rizikom od dijabetesa tipa 2 bez obzira na kilograme, odnosno neovisno o povećanju tjelesne težine.

(FOTO: Pexels)

Promjene u tjelesnoj težini činile su samo 28 posto veze između konzumacije slatkih pića i rizika od dijabetesa, što znači da su drugi čimbenici utjecali na razik, a jedan od njih je nakupljanje masti u jetri što remeti inzulinsku aktivnost.

Ove zdrave namirnice mogu poremetiti šećer u krvi i spriječiti mršavljenje

Sokovi od cijeđenog voća su bolja opcija od gaziranih pića, no ne i najzdravija. Štoviše, prema nekim saznjaima, svakodnevna konzumacija 100 posto voćnog soka također podiže rizik za razvoj dijabetesa te bismo ga, poručuju znanstvenici, trebali više doživljavati kao zaslađeni napitak, nego voćni obrok, bez obzira što je nutritivno bogatiji i sadrži vlakna.

Nadalje, nisu dobra opcija niti dijetalni napici jer ni oni ne smanjuju rizik za dijabetes. 

No, koautor studije s Harvarda Jean Philippe Drouin-Chartier kaže kako nije ni loše zamijeniti zaslađene napitke dijetalnima, osobito ljudima koji imaju zdravstvene probleme, ako im je to najjednostavniji način da se riješe šećera - od dva zla izabrati manje.  Ipak, najbolje je piti vodu, nezaslašene čajeve i u umjerenim količinama crnu, nezaslađenu kavu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!