Zdravlje / Prehrana
Namirnica zlata vrijedna: Znate li kako pravilno skladištiti luk?
Pixabay

Luk je neizostavni sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Jelima daje bogatsvo okusa, a ljudima čuva zdravlje

Na njemu dinstamo, pečemo ga u pećnici, pohamo, karameliziramo, konzerviramo, kuhamo u juhi, svježeg režemo za salatu - plačući pritom. Zbog njegovog intenzivnog mirisa i arome ne bi ga trebalo držati s ostalim povrćem. 

  • Luk vol suha i mračna mjesta

Prvo pravilo skladištenja luka je da ga držimo na suhom i mračnom mjestu, osobito ako imamo veće količine pa luk dugo treba ostati svjež. Skladištenje na tamnom i prozračnom mjestu idealna je opcija.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Crveni luk: sva ljekovita svojstva crvenog luka

  • Košara ili kartonska vrećica

Skladištenje luka u pletenoj košari ili kartonskoj vreći puno je bolje od spremanja u najlonsku vrećicu jer osigurava cirkuliranje zraka te sprječava truljenje. Dobro funckionira i skladištenje luka u bilo kojem drugom prirdonom materijalu.

(FOTO: Pixabay)

  • Hladnjak ne dolazi u obzir

Držanje luka u hladnjaku uništava i aromu i teksturu ove namirnice. Temperatura u hladnjaku je preniska za luk, a vlaga previsoka te će luk omekšati i izgubiti na kvaliteti.

  • Osim kod narezanog luka

Narezani luk se čuva u hladnjaku, no u dobro zatvorenoj posudi kako se ne bpo ostalim naimirnicama širio njegov miris.  

Gljive često zanemarujemo, a pomažu u očuvanju zdravlja i usporavaju starenje

Luk je izuzetno zdrava namirnica pa bi ga trebalo redovito konzumirati usprkos njegovom mirisu. Jača imunitet, ima antikancerogeno djelovanje zahvaljujući polifenolu kvercetinu.

Čuva i zdravlje kostiju, srca i krvnih žila te bubrega. Odličan je dijuretik, čuva zdravlje crijeva i pomaže regulirati probavu. Bezbroj je razloga zbog kojih bi ga trebalo redovito jesti.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!