Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Gorka je najslađa: Otkrivamo i više nego dobre razloge da iz kave izbacite šećer
Pixabay

Pijete li zaslađenu kavu, svome tijelu radite više štete, no što mislite

Za mnoge od nas dan ne može početi bez kave, što i nije loše. Naime, kava se, u umjerenim količinama, smatra zdravim napitkom. Bogata je vlaknima i pomaže prevenirati dijabetes te bolesti srca.

Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti

No, postoji nešto u vezi s kavom što nije dobro, a to je šećer. Pijete li zaslađenu kavu, svome tijelu radite više štete, no što mislite. Šećer usporava metabolizam, izaziva upale u organizmu i podiže razinu šećera u krvi što nakon prvotnog podizanja energije dovodi do njezinog drastičnog pada, unutar samo nekoliko sati. Osim toga, šećer potiče nakiupljanje vode u organizmu, loše djeluje na kožu koja postaje suha i umorna, dok kava sama po sebi ima odličan učinak na kožu. Pijemo li crnu, mlaku kavu, koža će postati blistava i zategnuta. 

Jutra koja ne mirišu na svježu kavu? Stručnjaci kažu da kavu nije najbolje piti ujutro

(FOTO: Pixabay)

Prosječni kavopija dodaje tri žličice šećera u šalicu kave, što je puno više od preporučene količine, piše portal QCosta Rica.

Prema Američkoj udruzi za zdravlje srca, žene ne bi smjele prekoračiti dnevnu dozu šećera od šest žličica, a muškarci devet. Kada bi kava bila jedini izvor šećera koji dnevno unesemo u sebe, tri žličice po šalici ne bi bile problem, no nije tako.

Šećera ima svugdje jer je konzervans, čak i u namirnicama i u jelima u kojima ga ne očekujemo.  

  • Čime sladiti kavu ako ne šećerom?

Najbolje bi bilo prijeći na gorku, crnu kavu. Iako je riječ o jutarnjem ritualu koji je teško mijenjati, kada se jednom naviknete na nezaslađenu kavu, slatka vam više neće biti privlačna. Otkrit ćete koliko sama kava, ako iz nje izbacite i mlijeko, ima bogat okus.

No, ukoliko to nije opcija, postoji nekoliko zdravijih zamjena za šećer.

  • Cimet vrlo učinkovito zamjenjuje šećer, a i napicima i hrani obogaćuje okus. Koristite li cejlonski cimet, činite veliku stvar za zdravlje jer je riječ o nutritivno bogatoj namirnici i jakom antioksidansu. Cejlonski cimet smanjuje upale u organizmu (dok ih šećer pojačava), snižava šećer u krvi, pomaže kod mršavljenja, loše probave, potiče cirkulaciju i jača imunitet.
  • Stevija je prirodna zamjena za šećer, do 400 puta slađa od njega, no bez kalorija. Riječ je o derivatu biljke koja raste Paragvaju. Zanimljivo je da se u toj zemlji stevija od davnina koristi za dentalnu higijenu jer uništava karijes. Vjeruje se i da ima antikancerogeni i antiupalni učinak. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!