Zdravlje / Prehrana
Sirovi kelj postao je nezaobilazni sastojak smoothieja, no je li ipak bolje jesti ga kuhanog?
Pixabay

Kelj je izuzetno zdrava i hranjiva namirnica te bi se redovito trebala nalaziti na našim tanjurima

Kelj je jedna od zdravijih namirnica, izuzetno bogata nutrijentima, a siromašna kalorijama, zbog čega je svrstana u tzv. superhranu. 

Šalica narezanog kelja (20 grama) sadrži tek sedam kalorija, no izvrstan je izvor vitamina A, C i K, skupine B vitamina te magnezija, kalcija, mangana, bakra i kalija.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Kelj je bogat i antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju starenje, smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila, Alzheimera te kancerogenih bolesti.

Kuhan ili sirov?

Zbog svojih svojstava kelj je postao nezaobilazni sastojak zelenih smoothieja u koje ide sirov, no tradicionalno, kelj se kuha - najčešće na varivo ili kao prilog s kuhanim krumpirom. Postavlja se pitanje je li bolje jesti sirov ili kuhan kelj?

Znamo da se kuhanjem smanjuje količina hranjivih tvari u namirnici, kod kelja to su vitamin C, antioksidansi i minerali kalcij, željezo, kalij, cink i magnezij. No, s druge strane, kuhani kelj, osim što je ukusniji (termičkom obradom neutralizira se gorčina u listovima), nije štetan za štitnjaču.

(FOTO: Pixabay)

Naime, sirov kelj sadrži u sebi spojeve goitrogene koji mogu poremetiti rad štinjače, otežati joj lučenje hormona. Osim kelja u goitrogenu hranu spadaju ostale kupusnjače, namirnice bogate glutenom - pšenica, ječam, soja potom batat, špinat, brokula i još neke. 

Dobra je vijest da se goitrogeni vrlo jednostavno neutraliziraju kuhanjem na pari ili klasičnim kuhanjem. Kod zdravih osoba, odnosno kod ljudi koji nemaju problema sa štitnjačom, goitrogeni ne bi trebali smetati - osobito u količinama u kojim prosječna osoba konzumira kelj. Osobe kojima štitnjača ne radi dobro, kelj bi ipak trebale kuhati, piše portal Healthline.

Stoga, sirov ili kuhan - svejedno je, važno je da se kelj redovito nalazi u tanjuru ili čaši. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!