Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Nježna strana čilija: Čuva srce i krvne žile
Pixabay

Osim što će nam začiniti hranu i zagrijati atmosferu, čili će istovremeno čuvati srce i krvne žile

Iako će vam se od njega zarumenjeti lice, a znoj poteći s čela, čili ima i nježnu stranu. Studija provedena u Italiji, u kojoj je ljuta papričica često na jelovniku (sjetite se samo paste arrabbiate), usporedila je rizik od smrti kod 23.000 ljudi.

Dio ispitanika jeo je čili, a dio nije. Njihovo zdravstveno stanje praćeno je osam godina i znanstvenici su, na temelju dobivenih podataka, zaključili da je rizik od prijevremene smrti bio za 40 posto niži kod onih koji su jeli čili najmanje četiri puta tjedno, za razliku od onih koji nisu.

Smrt od moždanog udara bila je prepolovljena, pokazali su rezultati objavljeni u časopisu American College of Cardiology.

(FOTO: Pexels)

"Zanimljivo je da je rizik od prijevremene smrti bio snižen kod osoba koje su jele čili, bez obzira na vrstu prehrane koju su konzumirale", kaže autorica studije Maria Laura Bonaccio, epidemiologinja s Neuromeda, Mediteranskog instituta za neurlogiju za CNN.

"Drugim riječima, i osoba koja se hrani mediteranskom prehranom i ona koja jede manje zdravo imate će koristi od čili papričica", dodaje. 

Ono što je najljekovitije u čiliju ujedno je i ono najljuće - kapsaicin. Ova tvar ima brojne dobre učinke na zdravlje - ubrzava cirkulaciju, jača imunitet, ublažava upale, poboljšava probavi i čuva srce i krvne žile. 

Zima je pravo vrijeme za uvođenje ljute hrane jer za njom imamo prirodnu potrebu kada je hladno. Ljutina će nas zagrijati i zaštititi od virusa. 

Dovoljno je da juhu ud bundeve začinite čilijem ili da njime pospete prutiće batata koje ste ispekli u pećnici i dobili zdravu grickalicu. Ili da jednostavno svaki dan pojedete komadić svježe ljute papričice. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!