Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Nutricionistkinja Mađarić savjetuje kako očistiti tijelo od blagdanskog 'viška'
Pexels

'Za detoksikaciju organizma ne moramo trošiti brdo novca, niti kupovati gotove pripravke, možemo iskoristiti prirodne namirnice i napitke', kaže Mađarić

Blagdani i blagdansko prejedanje su iza nas. Iako se tih dana obično pretjeruje s jelom i pićem, ipak zbog toga ne treba osjećati preveliku krivnju. Radi se o periodu od samo nekoliko dana što nam ne može drastično naštetiti.  

Ukoliko ipak zbog hedonističkog uživanja u hrani ili kojoj kapljici više osjećate poteškoće kao što su problemi s probavom, želucem, kožom tj. tenom i zglobovima, tijelo je potrebno ponovno vratiti u njegovu prirodnu rutinu i harmoniju.

Čišćenje organizma (detoksikacija) pojam je kojim označujemo proces uklanjanja štetnih tvari iz organizma. To je proces koji se svakodnevno odvija u tijelu i u kojem se toksini uklone ili neutraliziraju kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu.

Nutricionistkinja Mađarić: Vitamin C je nestabilan pa ga treba unositi kroz cijeli dan

(FOTO: Pexels)

Za detoksikaciju organizma ne moramo trošiti brdo novca, niti kupovati gotove pripravke, možemo iskoristiti prirodne namirnice i napitke, koje će pomoći našoj jetri, bubrezima i probavnim organima da eliminiraju višak otpadnih tvari. 

Za početak napravite pauzu od teške i masne hrane koja je u božićno vrijeme neizbježna. Započnite godinu tako što će se na vašem na vašem jelovniku naći  probiotici, smoothieji, domaće povrtne juhe, svježe voće i povrće. Obojite svoj jelovnik u citrusima, kupusnjačama i zelenim lisnatim povrćem. 

Naranča, limun i šipak bogati su antioksidansima koji štite naš organizam od raznih oštećenja, a blagotvorno djeluju i na izgled naše kože. 

Kupus, prokulica, kelj i brokula također su izvrstan odabir za postblagdansko vrijeme jer zbog svog povoljnog nutritivnog sastava potpomažu rad naše jetre. 

Prilikom pripreme obroka koristite raznovrsne začine, oni također potpomažu detoksikaciji. U svoju svakodnevnu prehranu uvrstite više bosiljka, celera, peršina ili mente, a možete isprobati i sve popularniju kurkumu. 

Izuzetno zdrava: 7 načina na koje kurkuma djeluje na organizam

(FOTO: Pexels)

  • Ne zaboravite na tekućinu

Kako za hladnijih dana manje osjećamo žeđ, mnogi zaboravljaju na optimalan unos tekućine. Iako nije vruće pa se manje znojimo nego ljeti, tekućinu i dalje gubimo – disanjem, preko kože kao i različitim izlučevinama.

Pijte redovito, čak i ako niste žedni, jer je osjećaj žeđi manje izražen kad je hladno, a to može dovesti do dehidracije. U svoju dnevnu rutinu osim vode uvrstite zeleni, crni ili bijeli čaj, čaj od koprive ili metvice, cijeđene sokove od svježeg voća i povrća. Vaš organizam biti će vam vrlo brzo zahvalan. 

Početak godine je uvijek je odličan poticaj za uvođenje novih, zdravijih navika pa tako i mi sami možemo pospješiti čišćenje organizma pažljivim odabirom nutritivno kvalitetnih namirnica.

Umjesto radikalnih promjena savjet je da počnete postepeno uvoditi pravilne prehrambene navike.  Radikalne promjene uglavnom su kratkotrajne i stresne stoga ćete puno veću dobrobit za svoj organizam postići ukoliko uvedete manje promjene kojih ćete se pridržavati većinu godine. 

Reci što misliš!