Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Evo kako alkohol, kofein i šećer utječu na artritis
www.profimedia.hr

Lako se držati prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, a što je s uživanjem u alkoholu, kofeinu ili šećeru?

Artritis je autoimuna bolest koja pogađa sve više ljudi. Za ovu bolest ne postoji lijek, ali mnogi pacijenti su primijetili povezanost između hrane koje jedu i onoga kako se osjećaju. Ova tema često se pojavljuje kod liječnika reumatologa Roberta Kovala. "Neke studije sugeriraju da preko 25 posto pacijenata osjeća izravnu povezanost između bolova od artritisa i prehrane, dok druga istraživanja pokazuju da prehrana i gubitak težine rezultiraju poboljšanim ishodima kod bolesti poput psorijatičnog artritisa i reumatoidnog artritisa", objasnio je Robert Koval za portal Martha Stewart.

"Prehrana s visokim udjelom masti i ugljikohidrata također je povezana s gubitkom hrskavice, dok je mediteranska prehrana povezana sa smanjenjem boli kod svih vrsta artritisa", rekao je dalje.

Lako se držati prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, a što je s uživanjem u alkoholu, kofeinu ili šećeru? Iako ne postoje formalne smjernice vezane uz artritis o specifičnom unosu svakog od njih. Koval primjećuje da oni koji sudjeluju u takozvanoj "zapadnjačkoj prehrani" u kojoj su jako uključene ove tri stvari ipak osjećaju utjecaj. 

Alkohol

Iako ne postoji izravna veza između konzumiranja alkohola i razvoja artritisa, mnogi pacijenti primjećuju pogoršanje zdravlja u cjelini kada konzumiraju previše alkohola. "Kada je u pitanju konzumiranje alkohola, dobro je pravilo da se ne prelazi jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce kako bi se spriječilo pogoršanje bolesti", napominje Koval. "Visoke količine alkohola narušavaju imunološki sustav, a također se povećava rizik od padova i ozljeda", kaže dalje.

Kofein

Iako kofein u umjerenim količinama nije povezan s pogoršanjem artritisa, Koval napominje da se pokazalo da velike količine kofeina (više od dvije šalice dnevno) pogoršavaju bol i ubrzavaju sindrom nemirnih nogu.

(Foto: Thinkstock)

Šećer

Svi znamo da previše šećera nije dobro za zdravlje, to je također istina ako patite od artritisa. "Šećer potiče upale, a umjetna sladila povezana su s razvojem dijabetesa", objašnjava Koval. "Unos dva slatka pića dnevno ili više povezan je s povećanom smrtnošću." Kad god je to moguće, konzumirajte prirodne šećere odnosno voće jer sadrži bezbroj hranjivih tvari koje tijelo može iskoristiti kao gorivo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!