Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Znanstvenici su otkrili koliko puta tjedno trebate piti čaj da biste bili zdravi
Pexels

Ispijanje čaja barem tri puta tjedno može pozitivno utjecati na zdravlje, objašnjavaju znanstvenici

Ispijanje čaja povezano je s duljim i sretnijim životom, a uobičajeno konzumiranje toplog pića povezano je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti. No, koja vrsta čaja može čini razliku? Istraživanje China-PAR22 je obuhvatilo 109 092 sudionika koji nisu imali povijest srčanog ili moždanog udara ili raka, piše Wales Online.

Ispitanici su razvrstani u dvije skupine - ljubitelji čaja koji piju čaj tri ili više puta tjedno i skupina u kojoj se čaj prije manje od tri puta tjedno. Nakon toga pratili su ih u prosjeku 7,3 godine, a istraživanje je objavljeno u Europskom časopisu za preventivnu kardiologiju. Istraživanje sugerira da će 50-godišnjaci koji redovito piju čaj razviti koronarnu srčanu bolest i moždani udar 1,41 godinu kasnije i živjeti 1,26 godina u odnosu na ljude koji nikada ili rijetko piju čaj.

Ljubitelji čaja imaju čak za 20 posto manji rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara, a 22 posto od fatalnih srčanih bolesti i udara za razliku od ljudi koji piju malo čaja. "Navika konzumiranja čaja povezana je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smanjenom smrtnosti. Povoljni zdravstveni učinci najsnažniji su kod zelenog čaja", kaže voditelj istraživanja dr. Xinyan Wang s Akademije za medicinske znanosti u Pekingu.

(Foto: Thinkstock)

Istraživači su analizirali potencijalni utjecaj promjena u ponašanju pijenja čaja u skupini od 14,081 sudionika s dvije vremenske točke u kojima su provjeravali što se događa. Prosječno trajanje između ta dva ispitivanja bilo je 8,2 godine, a pratlo se još 5,3 godine. 

Ljubitelji čaja koji su održali svoju naviku u obje točke ispitivanja imali su 39 posto niži rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, 56 posto niži rizik od smrtnih srčanih bolesti i moždanog udara i 29 posto smanjeni rizik od smrtnosti u odnosu na one koji nikada ili rijetko piju čaj. Sva istraživanja povezana su sa zelenim čajem, međutim nisu primijećene ove značajke kod crnog čaja.

Istraživači kažu da je zeleni čaj bogat izvor polifenola koji štite od kardiovaskularnih bolesti dok je crni čaj u potpunosti fermentiran i tijekom ovog procesa gubi antioksidacijske značajke.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!