Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Nutricionistkinja Bunić otkriva koji su šećeri najmanje štetni, a koje obvezno izbjegavati
Pexels

'Šećer uvelike utječe na slabljenje imunološkog sustava, samim time potiče alergije, autoimune bolesti, karcinome', upozorava Bunić

Šećer se već dulje vrijeme nalazi na samom vrhu liste nezdravih namirnica. Nutricionisti i zdravstveni djelatnici jednoglasni su u tvrdnji da je riječ o izuzetno nezdravoj namirnici te da bi konzumaciju iste trebalo svesti na minimum. No čak i kada se odreknemo slastica, šećer i dalje jedemo, a da toga nismo svjesni.

Nutricionistkinju Almu Bunić upitali smo da nam kaže malo više o šećeru - koliko pretjerujemo sa šećerom i što pritom činimo zdravlju te koje su najzdravije vrste šećera, a koje izbjegavati u širokom luku. 

Nutricionistkinja Mađarić: Vitamin C je nestabilan pa ga treba unositi kroz cijeli dan

"Svakodnevno u organizam unosimo velike količine šećera. Stanovnici SAD-a dnevno pojedu 22 čajne žlice šećera, uključujući i skrivene šećere koji se nalaze u namirnicama za koje bismo pomislili da su zdrave.

Kako sniziti šećer u krvi: ovo su namirnice koje reguliraju šećer 

Dnevno ne bismo smjeli unijeti više od šest žličica šećera. Povećani unos šećera u organizam može potaknuti razvoj dijabetesa, srčanih bolesti, povisiti krvni tlak, masnoće u krvi i razvoj Alzheimerove bolesti. Šećer uvelike utječe na slabljenje imunološkog sustava, samim time potiče alergije, autoimune bolesti, karcinome", upozorava nutricionistkinja Bunić te navodi koje su namirnice očiti izvor šećera, a u kojima je pak dobro skriven. 

(FOTO: Pexels)

Hrana koja sadrži šećer u većim količinama:

  • gazirana pića i sportski napici
  • mliječni deserti, sladoled, voćni napici poput ledenog čaja
  • rafinirani ugljikohidrati: peciva, pekarski proizvodi
  • bomboni i grickalice

Ovo su očiti izvori šećera u namirnicama, ali nisu jedini koji utječu na ukupnu njegovu potrošnju. Šećera ima i u velikom broju prehrambenih proizvoda na policama bio dućana i dućana zdrave hrane.

Namirnice koje sadrže skrivene šećere:

  • žitarice, zobene pahuljice u kombinaciji s voćem i raznim aromama
  • gotovi kruh u pakiranju, kruh od cjelovitih žitarica
  • energetske pločice
  • proteinske pločice
  • jogurti i kefiri
  • sokovi sa smanjenim brojem kalorija
  • umaci, preljevi
  • suho voće

Bunić kaže kako ne trebamo brinuti kada uzimamo šećer koji je sastavni dio namirnica kao što su voće i povrće. Fruktoza u voću ima drugačiji metabolički put u organizmu od fruktoznog sirupa dodanog u hranu. Dodani šećeri su ti koji čine problem - bijeli šećer ili velike količine fruktoze, objašnjava nutricionistkinja.

Nježna strana čilija: Čuva srce i krvne žile

Dodani šećeri osim što utječu na bolesti krvožilnog sustava, dijabetes i masnoće, utječu i na promjenu mikrobioma u crijevima te tako povećavaju upale u tijelu. Povećani unos šećera utječe na sve veću potrebu za slatkom hranom, smeta kod fokusa i koncentarcije, povećava rizik od pretilosti, upozorava Bunić.

Razlike između šećera

Na tržištu danas možemo naći ove vrste šećera:

  • agavu - ima niži glikemijski indeks od bijelog šećera, ali je 90 posto fruktoza koja ulazi direktno u krvotok, jetra te može dovesti do povećanja masnoća u organizmu
  • kokosov šećer - karamelastog je okusa, dobro se ponaša u tijelu jer zbog nižeg glikemijskog indeksa ne podiže šećer u krvi zbog
  • javorov sirup - bogat je antioksidansima i jača imunitet. Javorov sirup poboljšava rad mozga
  • xylitol, eritritol, malitol - to su šećerni alkoholi ekstrahirani iz biljaka i dobiveni iz škroba. Nemaju utjecaj na šećer u krvi, odlični su po tom pitanju, ali mogu izazvati probavne smetnje. Dobri su za dijabetičare i osobe na keto prehrani, no ne smije se pretjerivati s ovom vrstom zaslađivača 
  • smeđi šećer - sličan je bijelom, ali sadrži više melase koja je bogata mineralima. Nije dobra zamjena zabijeli šećer jer ima istu kalorijsku vrijednostte diže šećer u krvi
  • med - bogat je vitaminima i mineralima posebno vitaminima B2,B6 te željezom i manganom. Ima visoku koncentraciju antioksidansa. Nažalost, jako utječe na razinu šećera u krvi jer mu je glikemijski indeks veći od agavinog, no još uvijek manji od bijelog šećera.

Reci što misliš!