Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Znanstvenici upozoravaju: Mlijeko ubrzava starenje
Pexels

Oko mlijeka se već dugo 'lome koplja'. Piti ga ili ne piti? Odgovor nije jednoznačan

Studija provedena na Sveučilištu Brigham Young, na više od 5800 ispitanika starijih od 18 godina, pokazala je da ispijanje masnijeg mlijeka ubrzava starenje, piše portal Slash Gear. 

Odrasli koji su konzumirali obrano mlijeko ili mlijeko s jedan posto masti bili su biološki za nekoliko godina mlađi od odraslih koji su pili mlijeko s dva ili više posto masnoća.

"Razlika je bila iznenađujuće velika. Ako ćete piti mlijeko s visokim udjelom masnoća trebali biste biti svjesni posljedica koje to nosi po zdravlje", kaže za portal Slash Gear voditelj studije Larry Tucker.

(FOTO: Pexels)

To ne znači da je mlijeko potpuno nezdravo. Štoviše, ima brojnih dobrih strana - obiluje kalcijem i proteinima, a i pokazalo se da osobe koje piju mlijeko sa smanjenim udjelom masti imaju dulje telomere od osoba koje piju punomasno mlijeko. Ispitanici koji nisu pili mlijeko imali su kraće telomere od onih koji su pili mlijeko s nižim udjelom masnoća. 

To znači da ne bismo u potpunosti trebali izbaciti mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane, no svakako bismo trebali smanjiti konzumaciju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!