Ostani doma
Zdravlje / Prehrana
Tko bi rekao! Cijelo vrijeme kuhamo kavu na pogrešan način
www.profimedia.hr

Ako vam je kava nezaobilazni jutarnji ritual, iznenadit će vas činjenica da ju, najvjerojatnije, nikada niste doživjeli na pravi ačin

Jača, slabija, s više ili manje mlijeka, slatka ili bez šećera, espresso, turska ili instant kava, s kofeinom ili bez njega - svatko od nas ima svoj savršen početak dana. Zato je nezahvalno govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.

No, znanstvenici su se pozabavili i ovom problematikom, proveli istraživanje te otkrili koji je pravi način pripremanja kave. Naravno, pokazalo se da ju kuhamo na pogrešan način. Tajna je, tvrde, u tome da bi trebalo koristiti manje kave i mljeti je krupnije.

Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti

(FOTO: Pixabay)

Mnogi će kavu samljeti što sitnije kako bi izbjegli da komadići plivaju u šalici. "Zvuči kontradiktorno, ali kava će biti boljeg okusa ako ju grublje sameljemo i koristimo u manjim količinama", savjetuje voditelj ove zanimljive studije dr. Cristopher Hendon, kemičar sa Sveučilišta Oregon za Yahoo.news.

Stručnjaci za kavu reći će da mlinac treba podesiti na fino mljevenje  kako bismo dobili savršen spoj gorčine i kiselosti zrna. Prema novim saznanjima, ima mjesta za poboljšanje okusa omiljenog jutarnjeg napitka ljudi diljem svijeta. Procjenjuje se da se dnevno na globalnoj razini popije dvije milijarde šalica kave. Imajući na umu taj podatak, vrlo je bitno znati skuhati savršenu kavu.

Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti

Uvriježena mjera za jedan espresso je 20 grama kave sitno mljevene kave. Znanstvenici savjetuju da bi se količina kave po espressu trebala smanjiti za četvrtinu kako bi imala najbolji okus. Pritom treba voditi računa da bude malo krupnije mljevena jer tada bolje dolazi do izražaja aroma zrna.

No, kao što smo rekli, svatko ima svoju najbolju verziju kave, a o ukusima i okusima nema smisla raspravljati. Ako vam je vaša jutarnja kava odlična, nema smisla mijenjati je, no ako osjećate da ima mjesta za napredak, poslušajte znanost. Možda se u grublje mljevenom zrnu krije vaš savršen početak dana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!